2023 január 31

Kellene már a csapadék a vetésnek

A gazdasági napilap cikke ismerteti, hogy a vetések ígéretesek, de a csapadék utánpótlása jelenleg kérdésesnek tűnik. A szokatlanul meleg, fagypont feletti idő a kártevők elszaporodásának is kedvez.

Az őszi vetés egyelőre rendben van, hiszen az ősszel elegendő csapadékot kapott, eddig számottevő fagy sem volt. Jelenleg hűvös, párás idő van, még nincs probléma – értékelte a helyzetet a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: ha folytatódik a jelenlegi csapadékszegény időjárás, akkor valóban gond lehet, és kialakulhat egy tavaszi száraz időszak. Jelenleg csapadékhiány van, a helyzet azonban még nem drámai.

Az ideális folytatáshoz az elkövetkező két hétben érdemi mennyiségű hónak kellene esnie, ám a középtávú előrejelzések szerint erre lényegében nincs esély.

A csapadék összesített hiánya mára elérheti a 100-150 millimétert. Ha nem lesz hó, február végéig újabb 100 mm fog hiányozni a talajból, amely már jelentősen befolyásolhatja a termést – ismerteti a Világgazdaság.