2024 július 25

Júniusban jöhet egy nagyobb kamatemelés

Várható volt a döntés

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Előző, március 15-i ülésén kamatot emelt a Fed, akkor 25 bázisponttal 1 százalékra. Ezt megelőzően pedig december 14-én volt kamatemelés, először azóta, hogy kereken egy évvel korábban, 2015 decemberében az amerikai jegybank elindította a kamatemelési ciklust.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A Fed több mint kilenc év után először 2015 decemberében emelte meg a dollárkamatot, amelyet előtte hét évig tartott zéró közeli szinten gazdaságösztönző céllal.

Derűlátó a Fed

A szerdai kamatdöntés után ismertetett közlemény szerint „csak átmeneti” az első negyedévi lanyha amerikai gazdasági növekedés, a GDP a későbbiekben erőteljesebben nőhet, miközben tovább javul a helyzet a munkaerőpiacon. A jegybank szerint stabil a lakossági fogyasztás, nőnek a beruházások, és az infláció a Fed 2 százalékos célja körüli.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Fed a közleményében a növekedést veszélyeztető kockázatok jellemzésére az enyhének számító „nagyjából kiegyensúlyozott” megfogalmazást alkalmazta.

Elemzők első értékelése szerint a jegybank összességében derűlátó, és lehetőséget lát egy újabb, nagy valószínűséggel júniusi kamatemelésre.

Így reagált a piac

A New York-i tőzsde irányadó mutatói nem reagáltak a kamatdöntésre, húsz perccel a Fed közleményének az ismertetése után a DJIA index továbbra is 0,10 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,55 százalékos, az S&P 500 index pedig 0,30 százalékos mínuszban állt.

Az euró némileg gyengült a dollárral szemben, kamatdöntés előtt 1,0919 dolláron, húsz perccel később 1,0896 dolláron állt.