2024 június 24

Juncker októberben indítaná az ESM-t

Juncker erről szerdán nyilatkozott, miután a karlsruhei német alkotmánybíróság jóváhagyta, hogy az ország részt vegyen az ESM-ben. Az alkotmánybíróság elutasította a fiskális paktum ratifikációjának ideiglenes megtiltását indítványozó kérelmeket, valamint azt a kérelmet is, hogy tiltsa meg Németország csatlakozását az ESM-hez addig, ameddig az Európai Központi Bank vissza nem vonja új kötvényvásárlási programját.

Az ESM-ről szóló kormányközi szerződést Németországon kívül az euróövezet valamennyi tagállama ratifikálta. Az övezet válságba jutott tagjainak támogatására szolgáló rendszer felállásához feltétlenül szükséges Németország részvétele. Az alkotmánybíróság szerdai döntésével elhárult a csatlakozás útját álló legnagyobb akadály. Juncker nyugtázta a karlsruhei döntést, és közölte, hogy annak nyomán az ESM-ről szóló szerződés érvénybe fog lépni. Így az október 8-i luxembourgi Eurogroup-üléshez kapcsolódóan meg is alakulhat az ESM kormányzó tanácsa.

A másik fontos dokumentum, amelyről a karlsruhei alkotmánybíróság szintén döntött, a szoros koordinációról szóló fiskális paktum, amely 12 euróövezeti tagállam ratifikációja után, de nem korábban, mint jövő év január elsején léphet hatályba. A két szerződés fontos lépést jelent az euróövezeten belüli pénzügyi és gazdasági integráció, az „erősebb kormányzás” felé – hangsúlyozta az Eurogroup elnöki tisztjét is ellátó luxemburgi kormányfő.