2023 február 04

Juncker kifakadt a törökök miatt

Juncker kifakadt

A luxemburgi illetőségű kereszténydemokrata politikus a WDR német regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén hangsúlyozta, hogy nem aggódik a menekülthullám közös kezeléséről kötött megállapodás megbuktatására vonatkozó török utalások miatt. “Nem húzom össze magam, amikor Erdogan úr szólásra emelkedik” – mondta.

Ha Recep Tayyip Erdogan török államfő nem változtat hozzáállásán, a végén meg kell majd magyaráznia választóinak, hogy miért nem utazhatnak szabadon az EU-ba. “Ez az ő problémája lesz, nem az enyém” – emelte ki a brüsszeli bizottság elnöke.

Az EU nem büfé

A menekültügy reformjára tett bizottsági javaslatokról szólva aláhúzta, hogy szolidárisan részt kell vennie a terhek finanszírozásában mindazon tagállamoknak, amelyek elzárkóznak a menekültek befogadásától. Az EU “nem büfé, hogy mindenki kedvére válogasson, azt kell enni, ami azt asztalon van” – mondta.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A brit uniós tagságról rendezendő népszavazással kapcsolatban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy katasztrófa lenne-e, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból. Kifejtette, hogy mindkét félnek előnyös lenne a tagság megtartása, az esetleges kilépés pedig azért is súlyos fejlemény lenne, mert más tagországokban is “meghozhatja az étvágyat” az uniós viszonyrendszer átalakítására.

Hasonló fenntartások

Hasonlóan vélekedett a fórumon Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, aki szerint a Brexit – a brit uniós tagság megszüntetése – például azért lenne hátrányos Nagy-Britanniának, mert hatására kiújulhat az északír konfliktus.

Hozzátette: vannak tagállamok, amelyek ugyan nem kacérkodnak a kilépés gondolatával, de hasonló fenntartásaik vannak az EU-val, mint Nagy-Britanniának. Ezért a Brexit nagyban megnehezítené az EU működését.

Súlyos félelmek

Nagy eredmény lenne, ha az EU egy év múlva a jelenlegi állapotában lenne, hiszen ez azt jelentené, hogy sikerült összetartani a közösséget, és megerősödve kilábalni az EU körül “tűzgyűrűt” alkotó válságokból – emelte ki Frank-Walter Steinmeier a külügyminisztérium székházában rendezett fórumot megnyitó beszédében.

A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy a populisták előretörése jelzés, amely azt mutatja, hogy sokan tartanak a “kontrollvesztéstől”, a korlátozatlan migrációtól, a idegen érdekek érvényesülésétől és a káros hatású idegen kultúrák túlsúlyba kerülésének veszélyétől. A populisták ezekre a félelmekre építik politikájukat, ellenségképeket gyártanak és “nagyon egyszerű” és téves válaszaik arról szólnak, hogy a világ “fekete-fehér”, a megoldás pedig a bezárkózás a nemzeti keretek közé.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ezt a jelzés komolyan kell venni, és meg kell mutatni, hogy az EU képes kezelni a válságokat és az ellenőrzése alatt tartani a folyamatokat – mondta Frank-Walter Steinmeier.

A német diplomácia vezetője a török vízummentesség ügyében is ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint az Európai Bizottság elnöke. Mint mondta, az EU-nak “elemi érdeke, hogy ne omoljon össze a migrációs megállapodás”, de most “a török térfélen van a labda”, és ha teljesíti a feltételeket, akkor az EU-nak is teljesítenie kell vállalásait.

Mit akar pontosan az EU?

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető leszögezte, országa nem fogja módosítani a terrorizmus elleni harccal foglalkozó törvényét. Mint mondta, korábban nem volt róla szó, hogy Brüsszel a jogszabály megváltoztatásához kötné a vízummentesség megadását.

“Szeretnénk, ha folytatódna a folyamat, elfogadhatatlan lenne Törökország számára, ha tisztességtelenül elhalasztanák (a vízumliberalizációt)” – közölte Bozkir, aki az előző napon Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével tárgyalt Strasbourgban.

A miniszter hangsúlyozta, a török hatóságok Recep Tayyip Erdogan elnök utasításainak megfelelően fognak eljárni. Az államfő a múlt héten kijelentette, nem fogják megváltoztatni az unió által vitatott törvényt, ami pedig az uniós vízumkényszer eltörlésének egyik feltétele. Hozzátette: “sajnálom, de akkor külön utakon járunk, mi a mienkén, az EU is a sajátján”.

Elállhatnak a törökök

Erdogan korábban arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy Ankara elállhat a migrációs megállapodásban foglaltak teljesítésétől, amennyiben Brüsszel “nem tartja be az ígéreteit”.

Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízummentesség megadásáról 2013 óta zajló tárgyalásokat. Törökország eddig 67 feltételt teljesített a 72-ből. Az Európai Bizottság az előző héten javaslatot tett rá, hogy oldják fel a vízumkötelezettséget, ha a török fél teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

Sokan attól tartanak, hogy amennyiben az Európai Unió nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, a török államfő válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt.