2023 március 20

Jövőre a válságállamok is fűthetik a kazánt

Sikeresek a reformok az euróövezeti válságállamokban, a közös fizetőeszközt használó uniós országok térsége jövőre már hozzájárulhat a világgazdasági fellendüléshez – véli a német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK).

A több mint 3,5 millió német vállalatot képviselő szervezet elemzése szerint a válságba jutott euróövezeti államokban végrehajtott szerkezeti reformok jövőre beérnek. A megszorítások, adóemelések és kiadáscsökkentések az idén még visszafogják a gazdaságot, de az övezet összesített hazai összterméke (GDP) a 2012 egészére várt 0,2 százalékos csökkenés után jövőre már 0,7 százalékkal nő majd, és hozzájárul ahhoz, hogy a világgazdasági növekedés mértéke az idei 3,3 százalékról 3,9 százalékra emelkedjék 2013-ban.

Az eurózóna megerősödve kerül ki a válságból, ezt mutatja például az, hogy a versenyképesség legfontosabb mutatójaként számon tartott egységnyi munkaerőköltség például Görögországban 15 százalékkal csökkent 2010 óta, és jelentősen mérséklődött egyebek között Írországban és Spanyolországban is.

Görögország előrehaladását mutatja az is, hogy a dél-európai ország exportja már elérte a válság előtti utolsó évben, a 2007-ben mért szintet, holott a GDP időközben 27 százalékkal csökkent – áll a DIHK jelentésében, amelyet a Financial Times Deutschland című üzleti lap ismertetett szerdán.

A beteg gazdaságok gyógyulásának további biztató jele a kereskedelmi deficit nagyarányú csökkenése. A 2008-2011 közötti időszakban a görög külkereskedelmi mérleg hiánya 54 százalékkal csökkent, míg a spanyol külkereskedelmi deficit 50 százalékkal, a portugál 40 százalékkal, az ugyancsak külső segítségre szoruló Ciprus hiánya pedig 20 százalékkal mérséklődött.