2024 július 14

Te jó ég! Joe Biden: az első fekete nő, aki egy fekete elnök mellett szolgál

Joe Biden amerikai elnök a philadelphiai WURD rádióállomásnak nemrégiben adott interjújában újabb verbális baklövést követett el, amikor tévesen úgy hivatkozott magára, mint „az első fekete nő, aki egy fekete elnök mellett szolgál”.

Az elnök egy pillanatra összekeverte magát Kamala Harris alelnökkel, miközben arról elmélkedett, hogy milyen volt alelnökként Barack Obama korábbi elnök alatt.

Joe Biden erről az eseményről dicsekedett

Ugyanebben az interjúban Biden azzal dicsekedett, hogy ő nevezte ki az első fekete nőt a Legfelsőbb Bíróságba, és ő választotta meg az első fekete nőt alelnöknek. Az interjú elején egy téves állítást is tett, amikor azt állította, hogy ő volt az első államilag megválasztott elnök Delaware államban, ami úgy tűnt, hogy arra akart utalni, hogy ő volt az első katolikus, akit államilag megválasztottak. Biden a beszélgetés során kitért John F. Kennedy korábbi elnökre is, aki szintén katolikus volt.

A Fehér Házban tartott külön július 4-i beszédében a 81 éves elnök egy történetet kezdett Donald Trump volt elnökről, „egyik kollégánknak, a volt elnöknek” nevezve őt, mielőtt hirtelen azzal fejezte be a mesét, hogy „valószínűleg nem kellene mondania, mindenesetre”.

Biden tovább botlott a The Earl Ingram Show-ban, egy wisconsini fekete hallgatókat célzó műsorban való szereplése során, ahol a szavazással és a Legfelsőbb Bíróság közelmúltbeli döntésével kapcsolatos megjegyzései zavart okoztak. Az elnök nyilatkozata utalt a Legfelsőbb Bíróság Trump korábbi elnöknek mentelmi jogot biztosító döntésére, hangsúlyozva annak az amerikai elvnek a fenntartásának fontosságát, hogy senki sem állhat a törvények felett.

Joe Biden elnöknek ez a sorozatos verbális melléfogása a baklövések sorát gyarapítja, különösen az elnökjelölti vitán nyújtott gyenge teljesítményét követően, ami több oldalról is figyelmet és kritikát váltott ki.

Biden és vezető tanácsadói az elnök közelgő fellépéseit egy olyan kampány részeként fogalmazták meg, amelynek célja, hogy a választók, adományozók és aktivisták számára bizonyítsa, hogy a vitán nyújtott teljesítménye csak „egy rossz este” volt. Ammar Moussa, Joe Biden kampányának szóvivője megdorgálta a médiát, amiért az elnök verbális botladozásaira összpontosít – írja a businesstoday.