2024 április 13

Jelentős többletértékesítés az állampapírpiacon

A média és a piaci elemzők is fokozott figyelmet fordítanak annak vizsgálatára, hogy egy-egy kibocsátó hogyan áll a meghirdetett finanszírozási programjához képest. Ennek megfelelően sorra jelennek meg elemzések, illetve kibocsátói közlemények a finanszírozás időarányos alakulásáról.

A magyar költségvetés finanszírozási programjának megvalósításával kapcsolatban egyértelmű pozitív helyzetről tud beszámolni az ÁKK Zrt. A forint állampapírpiacon kialakult rendkívül kedvező folyamatok hatására ugyanis az elmúlt év decemberében közzétett finanszírozási tervhez képest jelentős többletértékesítés valósult meg. Különösen két területen alakultak kedvezően a kibocsátások: az államkötvény aukciókon és a lakossági állampapírok értékesítésében.

Az éves tervet megközelítő államkötvény kibocsátás  

A 2011 végén elfogadott terv összesen 1230 milliárd forint összegű aukciós államkötvény kibocsátással számolt, ehhez képest az év eddig eltelt időszakában 1163 milliárd forint összegben értékesített forint államkötvényeket az ÁKK Zrt. A kötvényaukciókon a meghirdetett 824 milliárd forintnyi összeggel szemben, az átlagosan 2,5-szeres keresletre reagálva, összesen 985 milliárd forint összegben fogadott el ajánlatokat az adósságkezelő. A 161 milliárd forint összegű aukciós többleteladáson felül az aukciót követő délutáni átlagáras értékesítési tender alkalmával további 178 milliárd forintnyi államkötvényt vásároltak meg az elsődleges forgalmazók. Szeptember közepéig ezzel a 2012 évi forint államkötvény kibocsátási terv 95 százaléka teljesült.

Gyorsan növekvő lakossági állampapír értékesítés  

A lakossági állampapírok értékesítésének növelése érdekében átfogó programot hirdetett meg 2012-ben az ÁKK Zrt. Az ez évre eredetileg tervezett 36 milliárd forint összegű nettó értékesítéshez képest szeptember közepéig nettó 329 milliárd forint értékű lakossági állampapír kelt el, azaz a nettó értékesítés az eredeti éves terv tízszerese.