2023 december 07

Indulhatnak a Brexit-tárgyalások

Nehéz tárgyalásokra kell készülni

„Néhányan azt az illúziót keltették, hogy a Brexit nem lesz jelentős hatással az életünkre, a tárgyalásokat pedig gyorsan le tudjuk zárni, de nem ez a helyzet” – jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján Michel Barnier, a bizottság főtárgyalója.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Mint mondta, nehéz és összetett tárgyalásokra kell készülni, az idő pedig meglehetősen szűkös. „Szilárd megoldásokra és jogi pontosságra van szükség, és ez időbe telik” – tette hozzá a korábbi francia biztos, hangsúlyozva, hogy az EU megállapodásra kíván jutni a britekkel, de arra is fel van készülve, hogy ez nem fog sikerülni.

„Nem mond igazat, aki azt állítja, hogy a kilépésnek nem lesznek következményei” – fogalmazott a főtárgyaló, aki szerint emberi, társadalmi, gazdasági, anyagi és jogi következményekkel is számolni kell.

Szakaszos megközelítés

A közzétett szöveg magában foglalja és kiegészíti az uniós vezetők előző hétvégi csúcstalálkozóján elfogadott iránymutatásokat. Ezek közül az egyik legfontosabb a „szakaszos megközelítés”, azaz hogy kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzésről.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Rendezni kell a számlákat

Sajtóértekezletén Barnier-t megkérdezték a Financial Times című lap friss értesüléseiről, amelyek szerint Brüsszel 100 milliárd euróra becsüli az Európai Unióval szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket, a főtárgyaló azonban hangsúlyozta, egyelőre nem tud pontos számokat mondani.

Kijelentette, hogy nem London „megbüntetéséről” vagy a „kilépés áráról” van szó, mindössze a „számlák rendezéséről”, azokról a költségvetési döntésekről, amelyek még a következő évekre is vonatkoznak.

Barnier az állampolgári jogok biztosítása kapcsán leszögezte, hogy terveik szerint a megállapodás mindazokra vonatkozni fog, akik a tagság megszűnésének pillanatáig a szigetországba érkeznek. Hozzátette, hogy rendkívül fontos kérdésről van szó, amely több mint négymillió embert érint.

A bizottsági javaslatot még jóvá kell hagyniuk az uniós tagországok kormányainak, ami május 22-én várható. Sokak szerint ugyanakkor a „valódi” tárgyalások csak a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.