2024 április 14

Indul a magyar olaj sztori?

A hazai alapkezelők már a Molt favorizálják. Vajon a kisbefektetőknek is érdemes elfelejteniük a korábban sztárolt OTP-t és a sokáig titkos favorit Richtert?

Vegyük, mert olcsó!

Hol van már az OMV és a Szurgutnyeftyegáz „kezét” is megjárt állami Mol pakett 22 462 forintos bekerülési ára? A magyar olajtársaság részvényeit most 14 500 forint körül jegyzik. Vegyünk belőle?

A mostani árszinteken érdemes vásárolni a Molt – hangsúlyozta Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. Mégpedig elsősorban az árazás miatt. Most olcsó a papír, ha belegondolunk, hogy a fundamentális célár valahol 18-19 ezer forint között lehet. Az Equilor elemzői valamivel „pesszimistábbak”, de prognózisuk szintén komoly növekedési potenciálra utal, amennyiben 16-17 ezer forint közé tennék a célárat.

Kizárásos alapon is Mol

Annyira szétcsapták a Mol árfolyamát, hogy a piac egyre inkább sztorit lát a magyar olajpapírban – vélekedett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Mint mondta, a jelenlegi árszinten a befektetők már nem kockázatot látnak az INA pakettben, hanem lehetőséget.

Egyfelől, oldódni látszik a Hernádi ügy, vagyis elképzelhető, hogy beindulnak a horvátországi beruházások. Másrészt, az északi-tengeri akvizíció arra utal, hogy van alternatív irány, vagyis az INA eladása ebben az irányban nyithat kapukat. Annak ellenére is, hogy a piac kicsit drágállotta az akvizíciót.

A legkívánatosabb falat

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hazai blue chipek közül most a Mol a legkívánatosabb „falat”. Az OTP árfolyamát nyomás alatt tartja a bankadó, a konkurens lakossági bankholding formálódása és a devizahiteles mentőcsomag ügye. A Magyar Telekom árazása már kedvezőnek mondható, de még nem kecmergett ki a cég az osztalék sokkból. A Richter esetében pedig a tengerentúli fejlemények nyomán a kockázatok kerültek előtérbe.