2024 július 22

Időjárás: Hatalmas szelek és lehűlés várható

Kedden az előző napokhoz képest lehűl az időjárás, egy északnyugati széláramlás hűti így a levegőt.

Napközben a Dunántúlon fokozatosan tisztul az ég, csökken a felhőzet, és kisüt a nap, ott már nem várható csapadék. Ezzel szemben keletebbre továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A délutáni időszakban 23 és 29 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a hőség csillapodik az ország minden részén és egyelőre nem is tér vissza.

Az időjárásról az időkép oldaláról tájékozódtunk.

Időjárás ismeretterjesztő a reggeli kávéhoz

Az északnyugati szelek szerepe

Az északnyugati szelek általában hidegfrontokat hoznak, mivel ezek a szelek gyakran hidegebb régiókból, például az Északi-tenger térségéből vagy a sarkvidékről érkeznek. Ezek a frontok képesek jelentős lehűlést és időjárási változásokat előidézni, mint ahogy azt kedden is tapasztalhatjuk majd.

Csapadékeloszlás Magyarországon

Magyarország időjárása nagyban függ a különböző légtömegek és frontok mozgásától. Az ország nyugati részein gyakrabban fordul elő, hogy a hidegfrontok után tisztul az ég és szárazabb idő következik be, míg a keleti részeken hosszabb ideig tarthat a csapadékos időszak. Ennek oka, hogy a frontok kelet felé haladva fokozatosan veszítenek erejükből, de addigra már több csapadékot hozhatnak.

Hőmérsékleti ingadozások és egészség

A hirtelen hőmérsékletváltozások nemcsak a komfortérzetünket befolyásolják, hanem az egészségünkre is hatással lehetnek. Az érzékenyebb embereknél migrént, ízületi fájdalmakat, vagy légzőszervi problémákat okozhatnak az ilyen ingadozások. Fontos, hogy ezekben az időszakokban fokozott figyelmet fordítsunk egészségünk védelmére, például megfelelő öltözködéssel és folyadékpótlással.