2023 december 11

Hiába a kamatvágás, nem lesznek olcsóbbak a lakáshitelek

A jegybank két lépésben 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot, a kamatvágást a változó kamatozású hitelek referencia mutató értékének változása miatt – jelenleg ez jellemzően a BUBOR – a rövid kamatperiódusú hitelek igen gyorsan lekövettek. Ez elsősorban a már meglévő lakáshitellel rendelkezők – például a régi deviza hitel adósai – számára volt jó hír.

Ugyanakkor a lakáshitelt igénylők túlnyomó többsége jelenleg a hosszú kamatperiódusú – 5, 10 év vagy futamidő végéig rögzített kamatú – kölcsönöket keresik, melyek kondíciói csak minimálisan változtak az elmúlt hónapokban. Az elmúlt időszak eseményei alapján a Bankmonitor szakértői nem is várják, hogy ezek olcsóbbak lesznek a közeljövőben.

De mi ennek az oka?

1. A bankok kamatköltségét jól tükröző 5 és 10 éves futamidejű eszközök hozama – mind a BIRS, mind az állampapírhozam – megemelkedtek az elmúlt időszakban, nagyságuk már meghaladja a kamatvágás előtti értéket.

2. Természetesen a hozamokra hatással lehetett a váratlanul magas infláció, ugyanakkor érdemes megnézni a nemzetközi tendenciákat is. Külföldön – és sajnos hazánkban is – újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, azt pedig nem tudni még, hogy erre milyen válaszlépéseket terveznek bevezetni az egyes országok. Ilyen bizonytalan helyzetben a külföldi hozamok emelkedésére lehet számítani.

3. A régiós országok 10 éves futamidejű állampapírhozamait nézve hasonló, emelkedő tendenciát láthatunk. A magyar állampapírhozam az augusztus 5-i adathoz képest 15 százalékkal emelkedett – 2,00 százalékról 2,32 százalékra -, ennél valamivel kisebb mértékben, 7,5 százalékkal emelkedtek a lengyel állampapírhozamok ugyanebben az időszakban. Ugyanakkor a cseh 10 éves futamidejű állampapír hozama közel 30 százalékkal növekedett ebben a hónapban. Vagyis a nemzetközi, azon belül a regionális állampapírhozamok alakulása is a hitelkamatok csökkenése ellen hat.