2023 december 11

Gyengélkedik a motorpiac, jobban veszik az autókat

Az MGE szerint ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és ha valamilyen váratlan gazdasági fejlemény nem jön közbe, 2017-ben meghaladja a százezer darabot.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Az egyesület szerint folytatódik a magánvásárlók visszatérése, akik inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Lehetséges az is, hogy a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – magánvásárlásnak tekinthető – tették hozzá.

Nhp nélkül kevesebb a vásárlás

Kis haszonjárművekből áprilisban az egy évvel korábbinál 26,7 százalékkal kevesebbet, 1320-at helyeztek forgalomba. Az MGE szerint ennek oka a tavalyi magas bázis, amikor a közben beszüntetett növekedési hitelprogram (nhp) hatása jelentős volt. Ennek a szegmensnek a növekedési potenciálja jelenleg kisebb, de sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kis haszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára – írták.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nagy haszonjárművekből 433-at értékesítettek a múlt hónapban, ami 7,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, az egyesület szerint a visszaesés minimális. A január-áprilisi kumulált forgalomba helyezések 5,2 százalékkal csökkentek, 1611-re. Ennek oka az MGE szerint a kedvezőtlen időjárás, ami késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok növelték a flottacserék idejét, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban.

Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. Áprilisban 32 buszt helyeztek forgalomba, ami 14,3 százalékos növekedés a tavalyival összehasonlítva.

Gyenge a motorpiac

Motorkerékpárokból 291-et, az egy évvel ezelőttinél 28 százalékkal kevesebbet helyeztek forgalomba a múlt hónapban. A piac továbbra is gyenge, ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja a szezonalitás – írták.

Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségének megkönnyítése. Fontos tudni, hogy a motorok nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat – jegyezték meg.

Az MGE idén márciustól először közölte adatait a közúti nehéz pótkocsikról, amelyekből áprilisban 373-at, az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal kevesebbet értékesítettek.

Erre számítanak idén

Az egyesület ebben az évben továbbra is összesen 102 ezer új személygépkocsi, 22 ezer kis haszonjármű, 5500 nagy haszonjármű, 2400 motorkerékpár és 500 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

Az MGE szerint egyre többen választják a legális szervizeket, köszönhetően a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampánynak és a jogi környezet változásának, annak, hogy a cégautó javítási áfájának a fele visszaigényelhető.