2024 július 25

Gyenge szinteken ragadhat a font

Így nyitottak a piacokon

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A londoni FTSE-100 0,52 százalékos, a párizsi CAC-40 0,86 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 0,24 százalékos gyengüléssel kezdett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 34 134,92 ponton, 3,19 pontos csökkenéssel nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest gyakorlatilag nem változott.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Keddi tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 15 cent (0,30 százalék) csökkenéssel 52,49 dolláron állt.

Reggel negyed nyolckor az euró 1,1129 dollárra gyengült a hétfő esti 1,1172 dollárról.

A délelőtti trendet befolyásolhatja az euróövezet májusi gazdasági hangulatindexe, amit az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága felmérése alapján ismertetnek, továbbá a német fogyasztói árak májusi alakulására vonatkozó előzetes adat.

Így teljesített Ázsia

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdemutatók kedden, a még nyitva tartó börzék pedig mínuszban álltak, miközben nem volt kereskedés a hongkongi és a sanghaji tőzsdén.

Kedden Tokióban a Nikkei225 mutató 0,05 százalékkal, 19 673 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX mutató 0,16 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A már szintén bezárt tőzsdék közül a tajpeji 0,06 százalékos gyengüléssel, az ausztrál börze ugyanakkor 0,19 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A tokiói tőzsdezáráskor még folyt a kereskedés néhány börzén a térségben, Szöul például 0,36 százalékos gyengülést jelzett.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ez várható Budapesten

Enyhe csökkenéssel, iránykereséssel kezdődhet a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a piaci szakértők szerint. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy élénkülhet a forgalom, de enyhe negatív hangulatban indulhat a kereskedés. Az előrehozott olasz választások miatt nyomás alá kerültek a bankrészvények, az OTP árfolyama ennek nyomán csökkenhet – tette hozzá.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint iránytalanul indulhat a kereskedés, de a forgalom magasabb lehet a hétfőinél, mivel kedden már London, és New York is nyitva tart. A vezető részvények közül érdemes figyelni az OTP 8 400 forintos támaszára, amennyiben nem esik alá tartósan a bankpapír árfolyama, hamarosan pozitív fordulat jöhet. A Richter piacán folytatódhat a negatív korrekció, és a Magyar Telekomban sem vár érdemi emelkedést. A Mol azonban jól tarthatja magát, amennyiben sikerül 22 000 forint felett maradnia, folytatódhat az emelkedés a következő napokban – közölte.

Vegyes zárás hétfőn

Hétfőn vegyesen zártak a vezető európai tőzsdemutatók: a frankfurti DAX 0,21 százalékkal erősödött, a CAC viszont 0,08 százalékkal gyengült. A londoni börze hétfőn zárva volt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 220,82 pontos, 0,64 százalékos csökkenéssel, 34 138,11 ponton zárt hétfőn.