2024 április 24

Görögország pihenteti az IMF-fet

A szervezet közlése szerint néhány szakértő Athénban marad, hogy segítse a görög kormányt a további költségvetési kiigazításokat érintő technikai munkában. Az IMF közleményében kiemelte: „a szeptember elején kezdődött görögországi országlátogatás során eredményes megbeszéléseket folytattak, és előrelépés történt”.

A trojka szakértői szeptemberben tértek vissza Athénba, ahol azt vizsgálják, Görögország elégséges, azaz a hitelprogramnak megfelelő lépéseket tett-e ahhoz, hogy a következő, 31,5 milliárd eurós részletet folyósítsák.

A trojka képviselői korábban arra hívták fel a görög kormány figyelmét, hogy további 13,5 milliárd euró értékű költségvetési kiigazítás szükséges a 2013-as és 2014-es deficitcélok teljesítéséhez. Az összesen 173 milliárd eurós mentőcsomag következő hitelrészletének folyósításáról az euróövezeti pénzügyminiszterek hozhatják meg a végső döntést október 8-i találkozójuk alkalmával.

A görög pénzügyminiszter kedden még úgy nyilatkozott: a hét végéig kidolgozza a több milliárd euró értékű, pótlólagos költségvetési megszorítási csomag a részleteit. „Görögország kezd kifutni az időből” – mondta akkor a politikus, a miniszterelnökkel folytatott háromórás tárgyalást követően. A hét előrehaladtával azonban egyre inkább az volt a piaci vélekedés, hogy a két delegáció nem tud megállapodni a megígért határidőig.