2024 április 18

Görögország az Unió mentsvára?

A Wirtschaftswoche című gazdasági hetilap szerint Brüsszelben már készülnek a tavaszi görögországi választások előtt felfüggesztett támogatási program folytatására, holott a hitelezői trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – szakértői azt állapítják majd meg jelentésükben, hogy Görögország nem teljesítette maradéktalanul a program folytatásának feltételeit.

A lap egy forrása szerint az athéni kormány „kap egy listát reformokról, amelyeket meghatározott időn belül el kell fogadtatni a parlamenttel”. A következő hitelrészletet pedig akkor szabadítják fel, amikor a képviselők mindent megszavaztak – mondta az Eurócsoport – az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács – környezetéhez tartozó forrás a Wirtschaftswoche internetes kiadásában megjelent beszámoló szerint.

Angela Merkel német kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az utóbbi hetekben azt hangoztatta, hogy Görögország támogatásának folytatásához végre kell hajtani a hitelmegállapodáshoz kapcsolódó reformokat. Ettől a követeléstől azonban elálltak, mert mindenképpen az euróövezetben akarják tartani Görögországot. „Túlságosan nagy a félelem a dominóhatástól” – mondta a lapnak egy uniós diplomata.

A Focus című hetilap is arról írt, hogy Berlinben és Brüsszelben senki sem hajlandó megkockáztatni a görög eurótávozást. A trojka szakértői a jelentésükben „olyan megállapításokra jutnak majd, amelyek alapján a politikusok átutalhatják a következő részletet” – idézett a Focus a honlapján egy európai parlamenti forrást.

A trojka képviselői szeptember elején kezdték meg a 130 milliárd eurós második hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. A helyszíni ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét. A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna lezárni. A Reuters hírügynökség szerint a dokumentumot várhatóan csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy az esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják a választást.