2024 július 14

Franciaország – Belgium : A belgák keserves múlttal indulnak neki a mai meccsnek

A Franciaország – Belgium mérkőzés 76. alkalommal kerül megrendezésre az UEFA EB 2024 16-os döntőjében: Mutatjuk, hogyan alakultak a korábbi találkozóik.

A 2021-es UEFA Nemzetek Ligája olaszországi döntőjében elszenvedett 3-2-es vereséggel folytatódott Belgium elkeserítő tendenciája. Öt találkozó során ötödik alkalommal szenvedtek vereséget a szomszédos Franciaországtól a rangos döntő tornákon.

A szünetben 2-0-ra vezető Vörös Ördögök a torinói elődöntő második félidejében lerohanták őket. Karim Benzema befejezésével és Kylian Mbappé büntetőjével egyenlítettek, mielőtt Theo Hernández a 90. percben betalált, és ezzel Didier Deschamps csapata bejutott a döntőbe.

„Abbahagytuk a futballt” – mondta akkor Roberto Martínez belga főnök. „Lefelé mentünk a lejtőn. És egy olyan csapat ellen, mint Franciaország, ezt büntetik. Minden kemény munkánkat eldobtuk magunktól.”

A háttér

Brüsszel a Párizshoz legközelebbi európai főváros; a két város alig több mint 250 kilométerre van egymástól. Nem meglepő tehát, hogy az országok első hivatalos futballcsúcsára még 1904-ben került sor. Egy barátságos mérkőzés, amely 3-3-ra végződött Brüsszelben, a Stade du Vivier d’Oie (szó szerinti fordításban: Libatenyésztő Stadion) stadionban. A következő évtizedekben is jó viszonyban maradtak, rendszeresen játszottak barátságos mérkőzéseket. Valamint együtt utaztak az SS Conte Verde hajón, amikor 1930-ban Uruguayba indultak, hogy részt vegyenek az első világbajnokságon.

Európa Bajnokságok ( Franciaország – Belgium)

Belgium 2-1-re legyőzte Franciaországot otthon a 68-as EB selejtezőjében, majd a párizsi visszavágón 1-1-es döntetlent ért el, de a csoport élén a fehéroroszok jutottak tovább a negyeddöntőbe, ahol két játszmában kikaptak Jugoszláviától.

A Vörös Ördögök ezután újabb 2-1-es hazai győzelmet és egy idegenbeli döntetlent (0-0) szereztek, amikor az 1976-os döntőbe jutásért Franciaország ellen léptek pályára. Belgium ezúttal megnyerte a csoportkört, de a nyolcaddöntőben a szomszédos Hollandiától kikapott.

A két csapat utolsó UEFA-versenyen játszott összecsapása a 84-es Európa-bajnokságon történt, Michel Platini kalapácsütést ért el a Nantes-ban 5-0-ra megnyert csoportmérkőzésen. Platini kilenc góllal és egy győztes góllal zárta a döntőt.

Világbajnokságok

Párizs volt a helyszíne a csapatok első versenymérkőzésének, Franciaország 3-1-re legyőzte Belgiumot az 1938-as világbajnokság házigazdájaként rendezett nyitómérkőzésen. Mivel ezen a tornán az elejétől a végéig kieséses rendszerben játszottak, ez Belgium számára korai kiesést jelentett, míg a Les Bleus a következő fordulóban a későbbi győztes Olaszországtól esett ki.

A duó később az 1958-as és az 1982-es világbajnokságok selejtezőiben is párosult, és az 1986-os döntő harmadik helyéért vívott rájátszásban ismét összecsaptak; a mexikói Pueblában 90 perc után 2-2 volt az állás, mielőtt Bernard Genghini góljával és Manuel Amoros büntetőjével Franciaország megszerezte a bronzérmet – közölte az UEFA.