Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Fontos bejelentést tesz az államfő

Biztosra vette Bersani megbízatását a pénteki La Repubblica. A PD-hez közeli napilap szerint nincsen más választás: a balközép koalíció nyerte a februári választásokat, még ha nem szerezte is meg a parlamenti többséget. A La Repubblica szerint Napolitano fenntartással adhat kormányalakítási megbízatást Bersaninak: mérje fel a parlamentben, hogy mekkora támogatással bír. Bersani megbízatása „a merészséget súrolja… és furcsa kormányt eredményez”. Megszületéséhez szüksége lesz a jobbközép Szabadság Népe (PdL) szavazataira, a fennmaradásához pedig arra, hogy a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) ne buktassa meg – vélte a La Repubblica. A napilap hozzátette: „mindez lehetetlen, mégis az egyetlen lehetséges út. El se merjük képzelni, mit fog ezért cserébe kérni (Silvio) Berlusconi”.

A szintén a PD-hez közeli Europa címe szerint (talán) Bersanin a sor, és (talán) nyit a PDL felé.

Bersani megpróbálja – írta a Corriere della Sera, amely szerint a PD-főtitkár a szenátus és a képviselőház elnökének megválasztásakor követett taktikát akarja megismételni, vagyis új, pártok feletti nevekkel igyekszik kormányt alakítani, „hátha az M5S” így támogatja. Az M5S az államfővel való konzultáción leszögezte, hogy nem adja voksát sem egy Bersani vezette, sem egy szakértői kormányra. A legtöbb szavazatot elnyerő pártként az M5S magának követelte a kormányalakítás jogát. „A PD szenátusi többség nélkül is próbálkozhat, így kormányzott Berlusconi 1994-ben, de kormánya hét hónapig tartott” – jegyezte meg a Corriere.

A La Stampa úgy látta, Bersani biztos abban, hogy a parlamentben a végén sikerül bizalmat kapnia, de „Bersani abban is biztos volt, hogy megnyeri a februári választásokat”. A Berlusconi család által birtokolt Il Giornale szerint „Bersani pánikban van, a feltételeket Berlusconi diktálja”. A szintén jobbközép Il Foglio egyedüli megoldásnak a PD-PdL nagykoalíciót tartotta.

Ha Napolitano Bersanit bízza meg, a politikusnak jövő hét elején kell visszajelezni az államfőnek, hogy a balközépnek megvan-e a többsége vagy sem a kormányzáshoz. Az sem kizárt azonban, hogy Napolitano az egyszerűbb utat választja, és Bersani helyett már pénteken szakértőt bíz meg a kormányalakítással.

A mandátumától május 15-én megváló Napolitano többször hangsúlyozta, hogy utolsó államfői intézkedésként tartós kormányt és stabilitást akar biztosítani Olaszországnak.

A pártok ehelyett az utcára mennek, ellentmondva a Bersani vázolta parlamenti egységnek is: szombaton a PdL az igazságügyi reformért tüntet, a PD Berlusconi ellen, az M5S pedig az észak-olasz nagysebességű vasútvonal megépítése elleni tömegtüntetéshez csatlakozik.