Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Figyeljünk a Fedet követő jegybankokra

A várakozásoknak megfelelően nem változott az új-zélandi alapkamat, a – hazai idő szerint – tegnap este megtartott RBNZ kamatdöntő ülésen, így az továbbra is 1,75 százalék. De miért érdekes nekünk, hogy mit csinálnak a jegybankárok a Föld túlsó oldalán? Nos, például, remek menedék volt tavaly a Brexit idején az új-zélandi és az ausztrál piac.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Követik a Fedet

Az ausztrál és az új-zélandi jegybankárok jellemzően a Fed döntéseihez igazítják az óráikat, bár némi késéssel követik amerikai kollégáikat – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: tavaly év végén is azt láthattuk, hogy amint szóba került az amerikai kamatemelés, máris elcsendesedtek a két követő országban a kamatvágási várakozások.

35 százalék az emelés esélye

Az új-zélandi jegybank szerint továbbra is jelentős globális politikai bizonytalanságok állnak fenn, s bár a negyedik negyedévben az ország gazdasága a várt alatti mértékben bővült, azonban ennek oka átmeneti, továbbra is pozitívak a kilátások.

Az új-zélandi dollár gyengülése a csökkenő kamatkülönbözetnek tudható be, s kedvező folyamat az ország versenyképessége szempontjából. Így egyelőre nem várható, hogy elmozdulnak a semleges álláspontról, a kamatszint jó ideig nem változhat. A határidős árazások alapján mindössze 35 százalék az esélye, hogy az év végéig kamatemelésre kerül sor Új-Zélandon.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Elárasztották a kínaiak

Érdemes egy pillantást vetni az ausztrál piacra is. Ahol a nyersanyagárak csökkenése idején a kínai turisták számának növekedéséből profitáló idegenforgalom ellensúlyozta a bányászat visszaesését. Amire még ráerősített, hogy az ausztrál dollár gyengülése olcsóvá tette az országot. Most, hogy a nyersanyagárak felfelé vették az irányt, Ausztrália tehát duplán jól jár, mert a turisták sem maradtak el.

Együtt mozog az arannyal

Az ausztrál dollár esetében is irányadó, hogy amíg csökken a kamatkülönbözet, addig gyengül az amerikai dollárral szemben, amint kamatot emelnek, akkor erősödés várható. Jelenleg az idei kamatemelés esélyét 15 százalékra árazza a piac.

Azt is érdemes továbbá figyelembe venni, hogy az ausztrál dollár általában együtt mozog az arannyal, amint az a Bloomberg grafikonján is jól látható.