2023 december 10

Feszültség Washington és Ankara között

A kurdok felfegyverzése képezi a vita tárgyát

A kormányfőhelyettes szerdán az A Haber török kormány közeli hírtelevíziónak adott interjújában elfogadhatatlannak nevezte, hogy Washington az általa is terrorszervezetnek tartott, és a Törökországban 1984 óta szakadár tevékenységet folytató Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) az YPG-n keresztül nyújt fegyveres segítséget. Az YPG a PKK szíriai szárnyaként a török állam jövőjét veszélyezteti – hangsúlyozta Canikli.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Washington ezzel szemben az egyik legfőbb szövetségesét látja az YPG-ben az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái elleni harcban. Trump keddi döntése értelmében az YPG-nek kiemelt szerep jutna majd Rakka városának, az IÁ szíriai fellegvárának felszabadításában.
Erdogan május közepén tesz látogatást Washingtonban.

A török és az amerikai vezető találkozójának legfőbb témája az előzetes értesülések alapján a szíriai helyzet lesz, különös tekintettel Törökország és az Egyesült Államok pozíciójára a 2011 óta polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

Erdogan személyesen szeretne találkozni Trumppal

Erdogan szerdán Ernest Bai Koroma Sierra Leone-i elnökkel tartott ankarai sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy az amerikai adminisztráció még a május közepi washingtoni látogatása előtt megváltoztatja a döntését. Hozzátette: Trump téves lépésére vonatkozó aggodalmait személyesen is közli majd az amerikai elnökkel.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A török elnök felszólalásában kiemelte: az IÁ ellen nem egy másik terrorszervezet segítségével kéne küzdeni, az YPG ugyanis csak „előnyt próbál húzni a káoszból”. A török államfő szintén reményét fejezte ki, hogy országa szövetségesei Ankara, nem pedig a terrorszervezetek oldalára állnak. Erdogan leszögezte: az ügy Törökország számára nemzetbiztonsági kérdés.

A török haderő tavaly augusztusban az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) oldalán lépett be a konfliktusba. Ankara szerint Washingtonnak az YPG helyett az SZSZH-t kellene felkészítenie Rakka ostromára, az amerikai kormányzat azonban úgy véli, hogy az utóbbi milícia nem elég nagy és képzett.