Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Felújítják a pécsi egyházmegyei épületeket

Udvardy György megyéspüspök A püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű projekt támogatási szerződésének csütörtöki aláírásakor elmondta: az európai uniós forrásból finanszírozott beruházás lehetőséget nyújt régóta tervezett rekonstrukciók megvalósítására, az egyházmegye értékeinek, kincseinek bemutatására.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a fejlesztés növelheti a város idegenforgalmát, méltó helyet biztosít gyűjtemények elhelyezéséhez.

Az eseményen elhangzott: a beruházás keretében felújítják és látogathatóvá teszik a székesegyház délkeleti tornyát, továbbá a tető javításával megszüntetik a bazilika beázását, védelmet biztosítva Székely Bertalan és Lotz Károly felbecsülhetetlen értékű freskóinak.

Megnyílik a látogatók előtt a püspöki palota és annak kertje, valamint a kertből a püspöki pincészetbe vezető titkos alagút. A pincészet mellett borászati kiállítást rendeznek be, a magtár pedig átépítését követően rendezvényhelyszínként működik majd.

Megújul és egyházi témájú tárlatnak ad otthont a Káptalan utcai Martyn-ház, fejlesztik a közelében lévő zarándokszállást, rendbe hozzák a Csontváry Múzeum épületének homlokzatát, megszüntetik a beázást a belvárosi Gázi Kászim Pasa dzsámijában, és megnyitják az épület altemplomát a nagyközönség előtt.