2023 március 23

Felpörgött Európa, lendületet kaptak a németek

Meggyőző teljesítmény

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi előzetes értéke 57,0 pontra emelkedett az áprilisi 56,7 pontról. Elemzők csökkenést, 56,5 pontot vártak májusra. A szolgáltatóipari BMI májusi előzetes értéke 56,2 pontra csökkent az áprilisi 56,4 pontról. Elemzők változatlan értéket, 56,4 pontot vártak májusra.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatók adataiból képzett összetett BMI májusban nem változott az előző hónapban elért hat éves csúcshoz képest, 56,8 pont lett az elemzők által várt csökkenés, 56,5 pont helyett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A BMI adatok tanúsága szerint májusban is meggyőző teljesítményt mutatott az euróövezeti gazdaság – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Az övezet gazdasági aktivitása alapján 0,6-0,7 százalékos második negyedévi GDP-növekedésre lehet következtetni. Amennyiben a teljesítmény júniusban sem csökken, a piacon kialakult 0,4 százalékos konszenzus túl pesszimista becslésnek fog bizonyulni a második negyedévi GDP-növekedésre vonatkozóan.

Beindult a német növekedés

A német gazdaság idei első negyedévi növekedése felülmúlta a negyedévvel és az egy évvel korábbit. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatként kedden azt közölte, hogy a német hazai össztermék (GDP) szezonális és naptári kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt a március végével záródott három hónapban a tavalyi negyedik negyedévi 0,4 százalékos bővülést követően.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az éves GDP-növekedés 1,7 százalék lett az idei első negyedévben a három hónappal korábbi 1,2 százalékos bővülés után. Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a német kormány pedig 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár.

Tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német GDP, naptári kiigazítással számolva pedig 1,8 százalékkal. Elemzők rámutattak arra, hogy tavalyhoz képest az idei gazdasági növekedés részben naptárhatás miatt lesz mérsékeltebb, idén ugyanis kevesebb munkanap lesz, mint tavaly.

Javuló hangulat

A vártnál nagyobb mértékben javult, rekordszintre emelkedett májusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, részben annak a hatására, hogy Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztásokat.

A májusi üzleti hangulatindex a várt 113,1 pont helyett 114,6 pontra emelkedett az áprilisi 113 pontról. A hangulatindex mindkét almutatója jobban nőtt a vártnál. Az aktuális üzleti környezetet minősítő index májusban 123,2 pontra emelkedett az áprilisi 121,4 pontról. Elemzők 121,2 pontot vártak májusra.

A hat havi várakozásokat tükröző mutató 106,5 pontra nőtt az áprilisi 105,2 pontról. Szakértők kevésbé javuló mutatóra, 105,4 pontra számítottak.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete mintegy 7 ezer gazdasági szakértő megkérdezésével havi rendszerességgel állítja össze a felmérését.