2023 március 23

Egyezség nélkül is kiléphetnek a britek

Még bízik a megállapodásban

A brit kormányfő a BBC televízió hétfő esti választási interjúműsorában kijelentette: vannak Európában olyanok, akik meg akarják büntetni Nagy-Britanniát, amiért kilép az EU-ból, és a rossz megállapodás e szándék érvényesülését jelentené. Hozzátette: vannak olyan brit politikusok is, akik „bármit hajlandók lennének aláírni”.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Kijelentette ugyanakkor: teljes mértékben bízik abban, hogy sikerül jó megállapodást kötni az EU-val a kilépési tárgyalásokon. Theresa May már korábban is jelezte, hogy ha a tárgyalássorozat végén nem sikerül jó egyezséget elérni, akkor jobbnak tartaná azt is, ha nincs megállapodás. Ezt a véleményét mindazonáltal számos bírálat érte.

Mi a legrosszabb?

A júniusi 8-án esedékes választások kiírása után nem sokkal feloszlatott előző parlament alsóházának Brexit-ügyi bizottsága a múlt hónapban kiadott átfogó jelentésében megállapította: a brit kormány fel sem mérte azokat a gazdasági, jogi és egyéb kockázatokat, amelyek abból erednének, ha a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának, és nem mutatta ki tételes hatásvizsgálatokkal, hogy „mi lehet még rosszabb a megállapodás elmaradásánál”.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A tanulmány kiemelte, hogy egyedül a brit pénzügyi szektor évente 26 milliárd font (9500 milliárd forint) értékben exportálja szolgáltatásait az Európai Unió piacaira, jelenleg akadálytalanul, ám  a szektor cégei elveszthetik európai szolgáltatásnyújtási engedélyeiket, ha a brit EU-tagság úgy szűnik meg, hogy nincs megállapodás az EU-val a további kereskedelmi kapcsolatrendszerről.

Szabadkereskedelem és bevándorlás

Theresa May azonban hétfőn, egy walesi választási gyűlésen felszólalva megerősítette, hogy London a kilépési tárgyalásokon átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról kíván egyezségre jutni az Európai Unióval, biztosítva a vámmentes kereskedelem folytatódását.

A brit kormányfő a hétfő esti BBC-interjúban kitért a bevándorlás kérdésére is, megerősítve: a kormányzó Konzervatív Párt változatlanul arra törekszik, hogy az évi nettó bevándorlást a 270 ezer főt meghaladó jelenlegi szintről néhány tízezerre csökkentse.

Elismerte, hogy ezt a célt a Konzervatív Párt évekkel ezelőtt, még ellenzékben kitűzte. Theresa May hangsúlyozta ugyanakkor: a brit EU-tagság megszűnésével meglesz a lehetőség arra, hogy London ezt a célt az EU-tagállamokból érkezők esetében is érvényesítse.