2023 március 21

Felpörgött a külkereskedelem

Bezavartak az energiaárak

2017. márciusban a kivitel értéke 9,5 milliárd euró (2931 milliárd forint), a behozatalé 8,5 milliárd euró (2628 milliárd forint) volt. 2017. márciusban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 19, az importé 21 százalékkal nőtt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

A külkereskedelmi aktívum 21 millió euróval nőtt, és 978 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 22 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,0, behozatalban 3,4 százalékkal nőtt. A cserearány 1,4 százalékkal romlott, főleg az energiaárak növekedése miatt. A forint az euróhoz képest 0,5 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 3,4 százalékkal gyengült.

A részletek

A gépek és szállítóeszközök előző év márciusi áron számított kereskedelme a kivitelben 16, a behozatalban 19 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja 17, importja 15 százalékkal nőtt. Mindkét irányban a személygépkocsi és gépjárműalkatrész-forgalom emelkedése dominál. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene és importvolumene is közel hatodával bővült.

Importban a motoralkatrészek, exportban a motorok, motoralkatrészek és generátorok forgalma lett nagyobb. A villamos gép, készülékek és műszerek importja közel ötödével, exportja több mint tizedével nőtt. Behozatalban az elektronikus integrált áramkörök, kivitelben az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek kereskedelme élénkült számottevően – közölte a KSH.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A feldolgozott termékek exportvolumene 17, az importé 13 százalékkal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét irányban közel hatodával emelkedett. Behozatalban a vérkészítmények, kivitelben a gyógyszerek forgalma nőtt jelentősen. Az egyéb vegyi anyag és termék exportja több mint felével nőtt, elsősorban a növényvédő szerek kivitele élénkült.

A szakmai, tudományos és ellenőrző műszerek exportja több mint ötödével emelkedett, ezen belül főleg az automata szabályozó és ellenőrző műszerek forgalma bővült. Számottevően –közel ötödével – nőtt az egyéb fémtermékek, azon belül a vas és acél készáru exportja, és az importforgalom is jelentősen, közel hatodával bővült.

Egyre többet importálunk

Az energiahordozók importvolumene 36 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint harmadával bővült. A természetes és mesterséges gáz importja több mint felével nőtt az előző évhez képest. A villamos energia behozatalában számottevő változás nem következett be.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 19, az importé 4,7 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja közel kétharmadával emelkedett, a búza és a kukorica forgalmának növekedése miatt. A hús és húskészítmények exportja kismértékben visszaesett, importja azonban harmadával nőtt a sertéshús behozatalának bővülése miatt, Németország, Spanyolország és Lengyelország irányából.

Minden szinten növekedés

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 15, a behozatalé 12 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 268 millió euróval nőtt, és 1104 millió eurót tett ki. Az exportnak 78, az importnak 74 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 22, a behozatalé 32 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 248 millió euróval romlott, és 126 millió eurós passzívumot mutat.

Felemás a forint teljesítménye

2017. január–március a kivitel értéke 25,3  milliárd euró (7824 milliárd forint), a behozatalé 22,8 milliárd euró
(7054 milliárd forint) volt. 2017. január–március az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 9,8, a behozatalé 10,3 százalékkal emelkedett. – közölte a KSH.

A külkereskedelmi mérleg többlete 50 millió euróval csökkent, és 2,5 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,7, behozatalban 3,0 százalékkal nőtt. A cserearány 1,3 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 0,9 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 2,5 százalékkal leértékelődött.