Rendkívüli Hírek:

2024 február 26

Felpörgeti a bérnövekedés a kiskereskedelmet?

A forgalom

A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest. Az államtitkár kedvezőnek értékelte, hogy a tartós fogyasztási cikkek forgalma több mint 10 százalékkal nőtt, ami a bérek folyamatos emelkedésének is köszönhető.

A tartós fogyasztási cikkek forgalmának emelkedése mintegy 3 éve tart – mondta az államtitkár. Az NGM hétfőn az MTI-nek eljutatott közleményében arról számolt be, hogy 47 hónapja tart az ágazat kiskereskedelmi forgalom töretlen növekedése Magyarországon.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Bíznak az intézkedés sikeres hatásaiban

Kiemelték: a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér erőteljes emelését és munkáltatói adócsökkentést is tartalmaz, a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül gyorsíthatja a fogyasztást, így érdemben hozzájárulhat a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez.

A magyar kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése éves alapon májusban az Európai Unió átlagának több mint kétszerese volt. Magyarországon 2010 januárja óta a fogyasztás 19,4 százalékkal, 2014 elejétől pedig 16,4 százalékkal nőtt.

A háztartások fogyasztásának további emelkedését a kormányzat intézkedései is támogatják. A hatéves bérmegállapodás az NGM várakozásai szerint a reálkeresetek emelkedésén keresztül serkenteni fogja a fogyasztást, és ezáltal a GDP további bővülését is – olvasható a tárca közleményében.