Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Szerény negyedévet jelenthet a Richter

A héten jelent a Richter. Az időponttal kapcsolatos  titokzatoskodás a szokásos. Ami biztos, hogy a riportált negyedévet a rubel árfolyama tartotta nyomás alatt.

Szerény számok a profit soron 

Gyenge negyedévet zárhatott profit soron június végén a Richter, miután a bruttó fedezeti hányad az első negyedévhez hasonlóan most sem lehetett túlságosan erős, és a gyengülő rubel is alaposan rányomhatta a bélyegét a cég teljesítményére – mondta Cinkotai Norbert, a KBC elemzője. Hozzátéve: a bevétel lehet az egyetlen erős sor a gyorsjelentésben, itt 110 milliárd forinttal számolnak. Ez éves alapon 12,7 százalékkal haladná meg a tavalyi második negyedévet, így az elmúlt negyedévekben látott kétszámjegyű növekedés folytatódhat.

A főbb régióknál alapvetően növekedésre számítanak, egyedül az EU10 országoknál, Latin-Amerikában, valamint az egyéb FÁK-országokban lehet csekély visszaesés forintban számítva. Közben az orosz bevételek éves alapon sokat erősödhetnek, de az EU15 országok bevételei is látványosan nőhetnek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Látványosan hasít a Vraylar

Jól alakulhatnak a Vraylar és az Esmya eladások is, előbbi 11,2 millió dolláros lehet a Bloomberg által közzétett receptszámok alapján, utóbbi 21,7 millió eurót jelenthet a Richter számára. Főleg a Vraylar hatása lehet látványos éves alapon. A Bemfola eladásokra nehéz becslést adni, de vélhetően az első negyedéves 9 millió euró közelében alakulhat majd a második negyedéves szám is.

Van esély a felülteljesítésre

Egészen más a helyzet a költségoldalon – folytatta Cinkotai Norbert, itt továbbra is nyomásra számítanak, így nem várják, hogy a bruttó fedezeti hányad a tavalyi 59,4 százalékhoz hasonló szinten alakuljon. Ezzel együtt a bruttó fedezet így is meghaladhatja a tavalyi szintet, és az operatív költségek feltehetően nem emelkedtek annyira, hogy operatív soron így ne maradjon plusz tavalyhoz képest. Ezzel együtt persze az operatív eredményhányad csak minimálisan erősödhet majd, a tavalyi 13,6 százalékról 14 százalékra.

Ez viszont még mindig 14 százalék körüli első féléves operatív eredményhányadot jelentene, ami nem tűnik lehetetlennek. Bár a Richter előrejelzése 11-12 százalékos 2017-re, tavaly 10 százalékos volt csak a prognózis ilyenkor, és mégis 15 százalékot tudott első félévben elérni a cég. Ez alapján azért van esély rá, hogy ha nem is ilyen mértékben, de felül tudjon teljesíteni a Richter.

A  rubel mindent vitt

A rubel elmúlt hónapokban látott gyengülése ugyanakkor fájó pont a pénzügyi soron, komoly negatív hatást jelenthet az átértékelések miatt. Az elmúlt két negyedévben több mint 10 milliárd forintos volt a plusz ezen a soron, mikor a forinttal szembeni árfolyam 4,37-ről 5,17-re erősödött. Mivel most 4,5-ig tért vissza a RUBHUF, ezért becslés alapján 8 milliárd forintos mínusszal számolunk.

Az elemző szerint a nettó eredmény csupán 7,5 milliárd forintos lehet, ami 2015 harmadik negyedéve óta a cég legrosszabb negyedéves eredménye lenne, s 2009 óta a legrosszabb, ha csak a második negyedéves teljesítményeket nézzük. Emiatt valamelyest érhető, hogy az elmúlt hetekben gyengélkedő rubel mellett miért nem tudott érdemben erősödni már a gyógyszerpapír árfolyama.