2024 február 29

Felemás számok a tengerentúlról

Csalódást okozott a befektetőknek

A tőzsdeidőn túli kereskedésben azonban mintegy 4,5 százalékos mínuszba került az árfolyama, mert a cég csalódást okozó eredményvárakozást közölt a folyó negyedévre.

Az eBay adózott eredménye 493 millió dollár lett a június végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 496 millió dollár után. A szakértők által inkább követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény az egy évvel korábbi 43 centről 45 centre nőtt az elemzői várakozásoknak megfelelően.

Az eBay bevétele éves szinten 4,4 százalékkal, 2,33 milliárd dollárra emelkedett, nagyobb lett a szakérők által várt 2,31 milliárd dollárnál. A vállalat azt is közölte, hogy a folyó negyedévre 46-48 cent részvényarányos eredményre számít, elemzők átlagosan 48 centtel számoltak.

A cég várakozásait azzal magyarázta, hogy a harmadik negyedévben is sokat költ majd online kereskedési platformjának újraépítésére, korszerűbbé, használhatóbbá tételére, hogy riválisaihoz, például az Amazonhoz képest versenyképes tudjon maradni. Az eBay egyúttal 3 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási program indítását is bejelentette.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Gyengébb volt a teljesítmény

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező multinacionális technológiai és szolgáltatási vállalat, a GE jelentése szerint a második negyedévben bevétele a tavalyi év azonos időszakában elért 33,49 milliárd dollárról 29,56 milliárd dollárra csökkent, a 12 százalékos visszaesés elsősorban az olaj- és gázüzletág, valamint a világítástechnikai szegmens gyengébb teljesítményének tudható be.

Összehasonlítható alapon számított eredménye 1,34 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakában elért 3,30 milliárd dollárról.

A világszerte több mint 333 ezer munkavállalót alkalmazó GE 1989 vége óta működik Magyarországon, amikor megvette a Tungsram Rt. 50 százalékát plusz 1 részvényt.

Jelenleg Magyarországon a GE a legnagyobb amerikai befektető és munkáltató több mint 10 000 munkatárssal, ebből mintegy 9000 az ipari üzletágaknál dolgozik és további 1500 munkatárs a GE 2014 februárja óta működő Globális Üzleti Szolgáltató Központjában, Budapesten. 2012 végén a GE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal.