2024 július 21

Jövő héten felpörög az egyetemvárosok lakáspiaca

Jövő héten hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Idén több mint százezer diák adta be jelentkezését, a korábbi évek tapasztalatai alapján a jelentkezők több mint 70 százaléka bejut valamely szakra. A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemvárosok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc.

Egyetemvárosi rangsor

A vidéki egyetemvárosok közül Miskolc a legolcsóbb, a borsodi megyeszékhelyen 120 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Egy fokkal drágábbak az ingatlanok Pécsett (170 ezer forint) és Szegeden (185 ezer forint), míg Debrecenben (235 ezer forint) és Győrben (260 ezer forint) már mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ráadásul a garzonok átlagára fajlagosan magasabb, pedig a gyereküknek lakást vásárlók körében népszerűek a kislakások.

Vidéken ezek ára az OTP Ingatlanpont kínálata alapján 5 milliótól, a fővárosban 7-8 milliótól kezdődik, ám a legolcsóbbak általában felújítandók és közlekedési szempontból rosszabbak. A tehetősebb szülők gyakran nagyobb lakást választanak, hogy friss gólyaként a felnőtt életbe belekóstoló gyermekük lakótársakat fogadhasson, így a bérleti díjból jut rezsire és egy kis zsebpénzre is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Facebookon néznek utána az albérlőknek

Az albérletet kereső fiatalok dolgát megnehezíti, hogy a lakástulajdonosok egyre inkább odafigyelnek, hogy kinek adják ki lakásaikat. Nem példanélküli, hogy csak olyan bérlőnek adják ki, akinek ellenőrizték közösségi médiás profilját, publikus aktivitását, esetleg munkahelyét.

„A friss egyetemisták helyzetét tovább nehezíti néhány nagyvárosban, például Győrben, Kecskeméten vagy Székesfehérváron, hogy az élénk iparélet miatt a piacon egyébként is hiány van az eladó illetve kiadó ingatlanokból. A nagy kereslet hatására az árak emelkedése ezeken a helyeken idén is meghaladhatja a 10 százalékot” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A piaci dobogós ingatlanközvetítői tapasztalatai szerint, akiknek a gyermeke távolabbi városba megy felsőoktatási intézménybe, magasabb arányban keresnek fel  ingatlanpiaci szakembert, arra hivatkozva, hogy a közvetítők tisztában vannak a reális árazással és a lokációval.

Pest viszi a prímet

Az OTP Ingatlanpont kínálatában a BME-hez és ELTE-hez közeli XI. kerületi 2 szobás, 85 négyzetméteres lakás bérleti díja 200 000 forint, míg ugyanitt egy 6 szobás, 180 négyzetméteres lakás havidíja 500 000 forint. Ha egy szobát ketten bérelnek, egy lakónak nagyjából ötvenezer forintot kell fizetni, ha nem szeretne kollégiumban lakni, és erre még rájön a rezsiköltség.

Vidéken jóval alacsonyabbak az árak: Győrben egy 75 négyzetméteres, kétszobás lakás esetében 110 000 forint, Szegeden hasonló adottságok mellett 80 000 forint egy hónapra a bérleti költség. Az adatokból látszik, hogy egy vidéki egyetemistának körülbelül a fele összeget kell kifizetnie, mint egy budapestinek. Ökölszabály, hogy minél közelebb van az ingatlan az egyetemhez, annál többe kerül. A fővárosban például Csepelen jóval kedvezőbb ajánlatokkal lehet találkozni, mint a frekventált XI. vagy IX. kerületben.