Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Fejlesszük a védelmi ipart

Varga Mihály kiemelte: Magyarországnak meggyőződése, hogy az Oroszország ellen az Európai Unió által bevezetett gazdasági szankciók nem vezetnek az orosz-ukrán konfliktus megoldásához. Kiemelte, hogy Magyarországnak érvényesítenie kell gazdasági érdekeit, és az orosz-ukrán konfliktus megmutatta azt is, hogy az utóbbi 20 évben elhanyagolt magyar védelmi ipart fejleszteni kell.

 Sokat veszítünk

A miniszter kifejtette: meg lehet találni azt a pontot, ahol a védelmi iparba történő beruházások bizonyos piaci területeken is meg tudnak jelenni.

A kormány bízik abban, hogy mihamarabb békésen rendeződik az orosz-ukrán konfliktus – mondta Varga Mihály. Kifejtette: a globalizáció azt is jelenti, hogy aki az orosz piacról kivonul, annak a helyére „abban a pillanatban” más, unión kívüli országból ott terem három másik cég.

Magyarországnak komoly gazdasági kapcsolatai vannak Ukrajnával és Oroszországgal, míg az uniós szankciókat „teljes mellszélességgel” támogató országok – például Írország, vagy Spanyolország – nem veszítenek annyit az embargóval, mint hazánk – emelte ki Varga Mihály.

Közvetítő díjak

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a 125 millió eurós uniós kompenzációs alapból Magyarország direkt támogatást még nem kapott, de igényeit bejelenti, mivel sok kára származott az Oroszország ellen bevezetett embargóból.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a gazdaságdiplomácia aktivizálásával közvetítő országokat (itt szóba jöhet például a nem EU-tag Svájc, Szerbia, Kazahsztán vagy Fehéroroszország) érdemes keresni annak érdekében, hogy a kereskedelem fennmaradhasson, ez a megoldás ugyanakkor drágább a közvetítői díjak miatt.

A miniszter szerint továbbra is folytatni kell a keleti nyitás politikáját, és meg kell nézni, hová lehet több magyar terméket elhelyezni, a maradékot pedig a belső fogyasztásra kell felhasználni. Az „alma válság” egyik megoldása is az a miniszter szerint, hogy amit külföldön nem tudnak eladni, azt az államnak kell felvásárolnia és többek között a közétkeztetés keretében iskolák, vagy kórházak, szociális intézmények ellátásába „beforgatnia”.

Óriási megszorítások?

A nemzetgazdasági miniszter arról, hogy az ellenzék egy, a héten elhangzott előadásából azt a következtetést vonta le, hogy óriási megszorításra készül a kormány, azt mondta, hogy ez „kapitális marhaság”, mivel ő csupán arról beszélt, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan az állami kiadások aránya is csökken. Nincs tehát szükség semmilyen megszorításra, hiszen Magyarország a legjobban teljesít az unió tagállamai között – szögezte le.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Varga Mihály elmondta: a következő négy év legfontosabb feladata, hogy még több új munkahely jöjjön létre, és tovább ösztönözzék a növekedést. Kifejtette: az újraiparosítás is arról szól, hogy több munkahely legyen, de ehhez szükség van olyan beruházásokra, amelyek ezt megalapozzák, és ehhez kell hozzárendelni az európai uniós forrásokat, egy megfelelő adórendszert és a költségvetési kiadásoknak egy olyan felülvizsgálatát, amely a vállalkozók beruházásait, munkahelyteremtését támogatja.

Ez belefér még

Arról, hogy a bankokra újabb, 1000 milliárd forint nagyságrendű teher hárul az elszámoltatás keretében, Varga Mihály elmondta: ez nagy összeg, de például azt figyelembe véve, hogy 2009-ben, „a válság kellős közepén” a magyar bankrendszernek 300 milliárd forint feletti nyeresége volt, „ez belefér még”. Hozzáfűzte, hogy a magyar bankok tőkehelyzete stabil, sőt a bankok itt akarnak maradni az országban.

Szólt arról is, hogy míg a magyar tulajdonú bankoknál a hitelezés nagyjából a 2008-as szinten maradt napjainkig is, külföldi tulajdonúaknál ez 30-40 százalékkal csökkent az utóbbi hat évben. A külföldi bankok „megsértődtek, durcásak lettek”, ezért nem hajlandóak azt a szerepüket betölteni a gazdaságban, amiért létrejöttek – fogalmazott Varga Mihály. Kiemelte: a kormány meg fogja találni azokat az eszközöket, amelyekkel hitelezésre tudja ösztönözni a bankokat.

Azzal kapcsolatban, hogy a héten elfogadott banki elszámolási törvény banki kamatmoratóriumot is bevezet legkésőbb 2016. április 30-áig, Varga Mihály elmondta: eddig az időpontig van lehetősége a kormánynak arra, hogy kidolgozzon egy átlátható árazási modellt, amely a tisztességesen működő bankrendszer alapjait fekteti le.