2024 június 14

Akciós kamatokkal nyomulnak az ALBA Takarékszövetezet ügyfeleiért a bankok

A jegybanki alapkamat az MNB tájékoztatása szerint a jelenlegi 2,10 százalékos mértéken tartós marad, így a betétlekötési akciók szerelmesei ezentúl kiszámíthatóbb kamatokra számíthatnak. Főleg, ha még a jegybanki alapkamat (és esetleg az infláció) feletti kamatot zsebelhetnek be így is!

 

A bankok minden bevételt egyre inkább megbecsülnek, így pontosan értik, hogy ha a betétlekötésekhez tartósabb időszakra is kiható folyószámla kedvezményeket biztosítanak, akkor több esélyük van további, számlavezetésből eredő bevételekre is szert tenni.

Az iskolaszezon kezdete óta áttekintett piacot időben az FHB Bank ajánlatával érdemes kezdeni. A hitelintézet az FHB Biztos Forint Betétre kínál már 100 ezer forinttól akciós, évi 2,25 százalékos kamatot 1 hónapos futamidőre azon ügyfeleknek, akik a bank dunaújvárosi vagy székesfehérvári bankfiókjában az akció időtartama alatt lakossági forint bankszámla szerződést kötnek. Az akciós kamatot nehéz összehasonlítani a nem akciós ajánlattal, mert 1 hónapos nem akciós futamidő ennél a terméknél nem létezik, de 3 hónapra évi 0,55 százalék, 6 hónapra évi 0,65 százalék, 12 hónapra évi 0,85 százalék betétkamatot kínál a hitelintézet a Biztos betétben, melyhez képest a dunaújvárosi és székesfehérvári ajánlat kimagasló. Emellett az ügyfelek év végéig még havonta 410-850 Ft közötti összeget is zsebre vágnak a számlavezetési díjak megtakarításában. Az akció 2014. október 15-ig tart.

 Mi van a többi bankkal?

Milyen érdekes egybeesés, hogy pár napra rá a Budapest Bank szintén csak Dunaújvárosban és Székesfehérvárott jelentkezett betétkamat akcióval új vagy meglévő bankszámla mellé. Bár itt a számlavezetésre nem jár kedvezmény, a kamat viszont jóval több, mint az FHB ajánlatában: évi 3,50 százalékos betétkamatot kínál 3 hónapra a hitelintézet, Tartós Befektetési Számlára átvezetve. Összehasonlításul a nem akciós kamat évi 0,20-0,55 százalék között van, vagyis a kamatnyereség még tetemesebb, mint az FHB-nál. A külső forrásból beérkező pénzt legfeljebb 10 naptári napon belül kell elhelyezni a számlán, különben fuccs az akciós kamatnak! A Fióki Prémium névre hallgató betétlekötési akció 2014. szeptember 19. és október 31. között érhető el.

Mintha csak Dunaújváros és Székesfehérvár lenne az ország pénzügyi központja, a Raiffeisen Bank is üdvözli új ügyfeleit a Raiffeisen Üdvözlet Lekötött betéttel ebben a két városban, továbbá Oroszlányban, Mórott és Várpalotán. A Budapest Bankhoz képest pár nappal követett ajánlat a 2014. szeptember 22-től újonnan megadott 2 hónapos betétlekötési megbízásra érvényes, bankon kívülről hozott új forrásként minimum 200.000 Ft, maximum 10.000.000 Ft lekötése esetén. Itt persze már a kamat is magasabb: évi 4%-os, ami már-már egy alacsony hitelkamatot is megközelít, a családtagjainktól hó végéig kapott kamatmentes kölcsönhöz képest pedig még extra haszonnal is kecsegtet. Persze akárki az utcáról betérve „csak úgy” nem kaphat évi 4%-os kamatot, ezért DíjNullázó Plusz, DíjNullázó 2.0, vagy Aktivitás 2.0 számlacsomagra, esetleg Premium Gold számlacsomagra vagy Kiemelt Plusz Dolgozói Csomagra vonatkozó szerződéskötés is feltétele a betétakciónak. Hogy az ügyfélnek ne legyen sok gondja, az új akciós betét kizárólag Raiffeisen bankfiókban igényelhető, ahol a számlanyitás amúgy is megtörténik. Ha az ügyfél kér mellé egy Raiffeisen OneCard hitelkártyát is, akkor még plusz 5% kedvezményt is realizálhat a kamatmentes hitelkártyás vásárlásaival a bank pénzéből, miközben az övé 4 százalékkal ketyeg ugyanannál a banknál. Persze a kettőt nem lehet összeadni, mert teljesen másról szól, mégis így már 9 százalék jön ki. De ismételjük, nem lehet összeadni. Ám a 4+5 akkor is 9.

És akik nem itt laknak?

Az ország akciós kamatok szempontjából méltatlanul elhanyagolt keleti területén élőknek, továbbá a fővárosiaknak be kell érniük a Citigold Private díjcsomaghoz tartozó promóciós lekötött betéttel a Citibanktól, már ha kamatvadászatra adják fejüket. Ez az akció szerencsére országos, bár országosan nincs annyi Citibank fiók, mint ahány Tesco. A hitelintézet Citigold Private díjcsomaghoz tartozó promóciós lekötött betéte 2 és 3 hónapos lekötésen kívül már 1 hónapra is leköthető. Nem is ez a fejlesztés a lényeg, hanem a kamat mértéke: duplája a Raiffeisen kivételezett térségi ajánlatának, évi 8 százalék! Alap törvény, hogy a pénz oda szeret menni, ahol már van, mivel az új Citigold Private folyószámla 15 millió forintos átlagegyenleget vagy 1,2 milliós havi bejövő átutalást követel meg. Akinek viszont ez megvan, az arathat Dunaújvároson és Székesfehérváron kívül is!

Szintén nem csak a székesfehérvári és dunaújvárosi lakosságnak szóló kiemelt betétlekötési ajánlatot találhatunk az AXA Banknál új megtakarításra, iBanq internetbankon keresztül történő betétlekötéssel. A 100.000 – 49.999.999 Ft között lekötött összegre a bank 2 hónapra 2,75%-ot, 3 hónapra 3,50%-ot, 6 hónapra 3,00%-ot és 12 hónapra 3,75% kamatot fizet. Ha telefonos ügyfélszolgálaton keresztül történik a lekötés, a kamatok 0,20%-kal alacsonyabbak, de még így is a legjobb ajánlatok között vannak a bank betétei.

Van másik ilyen bank is?

Ugyanígy kiemelkedő ajánlatokat találhatunk a Gránit Banknál, például a GRÁNIT 4,5-es betétet 2 hónapra, amelynél a minimálisan leköthető összeg 100.000 Ft, az éves kamat pedig – ahogyan a betét neve is utal rá – 4,50%. A betétlekötés feltétele, hogy csak új pénz köthető le, és az ügyfélnek a betétlekötés ideje alatt összesen legalább 100.000 Ft értékben kell vásárolnia a banknál vezetett azon bankszámlájához tartozó bankkártyával, amelyről a betétlekötés történt, valamint a lekötési idő alatt legalább egyszer csoportos átutalással rendszeres jövedelemnek kell érkeznie a bankszámlájára. A GRÁNIT 4-es betét 2 hónapra kicsit alacsonyabb, 4,00%-os éves kamattal köthető le, de itt kevesebb feltételt kell vállalni: új pénz lekötését és legalább 100.000 Ft-os bankkártyás vásárlást. A bank 3 hónapos ajánlatai közül meg kell még említeni a Tripla3 betétet, amelynek a kamata 3,33%, és egyetlen feltételt kell teljesíteni, 120.000 Ft-os bankkártyás vásárlást a betétlekötés időtartama alatt.