2023 december 07

Évtizedek óta nem látott mértékben csökkent a brit GDP

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett végleges adatsora szerint a brit hazai össztermék (GDP) a júniussal zárult három hónapban 19,8 százalékkal esett vissza az első negyedévhez mérve. Az ONS első becslésében 20,4 százalékos negyedéves összevetésű GDP-zuhanás szerepelt a második negyedévre.

A statisztikai hivatal a szerdai adatismertetéshez fűzött elemzésében hangsúlyozza: a második negyedévi visszaesés a valamelyes korrekció ellenére is példátlan mértékű zuhanás azóta, hogy 1955-ben megkezdődött a negyedéves összevetésű GDP-adatok rendszeres közlése. Az ONS kiemeli azt is, hogy a vizsgált időszak a második olyan negyedév volt egymás után, amelyben visszaesett a brit gazdaság teljesítménye, az idei első naptári negyedévben ugyanis 2,5 százalékkal csökkent a hazai össztermék.

Ez azt jelenti, hogy a brit gazdaság hivatalosan is recesszióban van. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis egy gazdaság akkor kerül technikai recesszióba, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken. A statisztikai hivatal szerdai adatismertetése szerint az idei második negyedévben 21,5 százalékkal volt alacsonyabb a brit GDP-érték, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az ONS kiemeli: a legutóbbi becslések arra vallanak, hogy a hazai össztermék jelenleg 21,8 százalékkal kisebb, mint 2019 végén volt. A kimutatás szerint a brit gazdaság mindegyik fő ágazatának teljesítménye soha nem mért ütemben zuhant a második negyedévben. A GDP-érték hozzávetőleg 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor kibocsátási értéke 19,2 százalékkal, a termelőágazatoké 16,3 százalékkal, az építőiparé 35,7 százalékkal esett vissza negyedéves összevetésben. A lakossági fogyasztás 23,6 százalékkal, az üzleti beruházások értéke 26,5 százalékkal csökkent; mindkét adat szintén negatív rekord.

Londoni pénzügyi elemzők kiemelik, hogy a brit gazdaság teljesítménye több más globális gazdasági erőcentrumétól is elszakadt. Samuel Tombs, az egyik legnagyobb londoni piaci elemzőház, a Pantheon Macroeconomics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a GDP-adatok szerdai ismertetése utáni helyzetértékelésében kifejtette: a tavalyi év vége óta mért 21,8 százalékos visszaesés 1,2-2-szeresen haladja meg a többi nagy gazdaságban tapasztalt zuhanás ütemét.

A közgazdász kimutatása szerint ugyanebben az időszakban az amerikai hazai össztermék 10,2 százalékkal, a német GDP 11,5 százalékkal, a francia gazdaság teljesítménye 18,9 százalékkal csökkent.

Tombs előrejelzése szerint a háztartások megtakarítási rátája – amely a második negyedévben 29,1 százalékos rekordra emelkedett – a változatlanul gyenge fogyasztói bizalom miatt a továbbiakban is magas lesz, és ennek, valamint a csökkenő munkajövedelmeknek az együttes hatásaként a lakossági fogyasztás, valamint a GDP-érték egésze is hozzávetőleg 5 százalékkal lesz alacsonyabb az idei negyedik negyedévben a koronavírus-járvány előtti szintnél.