2024 április 13

Európai együttműködési nap Budapesten

Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főigazgatója, a SEE irányító hatóság vezetője sajtótájékoztatón elmondta: 2007-2013. között a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Programban 16 ország vesz részt, az időszakban rendelkezésre álló 64 milliárd forintos keretből 111 projekt megvalósítását támogatták.

Medgyesy Balázs, az EU Duna Régió Stratégiával összefüggő kormányzati tevékenység irányításáért felelős kormánybiztos kiemelte: a Duna Stratégia új dimenziót jelent a területi együttműködésben, a gazdasági válságból való kilábalás egyik motorja lehet a térségben. Hozzátette: az egy éve indított Duna Stratégia megvalósításához jelentős segítséget adott már eddig is a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program, a 2014 utáni uniós fejlesztési periódusban pedig minden fejlesztési forrást harmonizálni kell a makrorégiós stratégiához.

Simó Balázs elmondta, hogy Magyarország 5 európai területi együttműködési program irányító hatósági feladatait látja el, így Magyarországon öt helyszínen rendezték meg a héten az Európai együttműködési napot, csatlakozva az Európai Unió mintegy száz rendezvényéhez.

A budapesti Európai együttműködési napon interaktív kiállításon mutatták be a SEE Programban megvalósuló fejlesztéseket, a látogatók 13 projektet ismerhettek meg.

Az Európai Unió társfinanszírozásában az 1990-es évek eleje óta több mint 20.000 projekt valósult meg az európai területi együttműködés keretében, amelyek országhatárokon átnyúlva hatottak pozitívan egyebek között a munkahelyteremtésre, a környezetvédelemre, az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére, a közlekedés és az energiagazdálkodás területére.