2024 július 13

Európa a sereghajtó az OECD-listán

A 20 legfontosabb fejlődő és fejlett országot tömörítő G-20 országok körében 2,7 százalékos volt az augusztusi és 2,8 százalékos a júliusi infláció. A lassuló inflációt a gyenge 2014-es világgazdasági növekedés magyarázza. 2014 első negyedévében 0,6 százalékos, a második negyedévben 0,8 százalékos negyedéves növekedés volt a G-20 országokban.

Az OECD tagállamaiban augusztusban éves alapon 2,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, 0,7 százalékkal az energiaárak és 1,9 százalékkal nem-energetikai és nem-élelmiszeripari termékek árai. A nagyobb gazdaságú országok közül az Egyesült Államokban 1,7 százalék, Németországban 0,8, Japánban 3,3, Kanadában 2,1 százalék volt az infláció augusztusban.

Az OECD statisztikái szerint 9 olyan tagállam volt, ahol a fogyasztói árak csökkentek az elmúlt egy évben, és ezek az országok mind Európában találhatók.

A fogyasztói árak csökkenése elsőre kedvezőnek tűnhet, de hosszú távon negatív hatásai vannak. Defláció esetén nehéz adósságot csökkenteni, és visszaesik a gazdaság teljesítménye, mert a fogyasztók kevesebbet költenek, abban bízva, hogy később olcsóbban tudnak vásárolni.