2023 március 31

Erősödött a kiskereskedelmi forgalom a németeknél

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közzétett előzetes adatai szerint naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 1,9 százalékkal, nominális értéken pedig 1,7 százalékkal bővült novemberben az előző hónaphoz képest. Elemzők arra számítottak, hogy az árhatások kiszűrésével, azaz reálértéken, 2,0 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az októberben mért 2,6 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben, 2019 novemberéhez képest az árhatások kiszűrésével, 5,6 százalékkal, nominálisan – árhatások kiszűrése nélkül – pedig 6,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők gyengébb adatra számítottak, reálértéken 3,9 százalékos emelkedést vártak az előző havi 8,2 százalékos növekedés után. Az élelmiszerek, italok és a dohánytermékek forgalma reálértéken mindössze 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A szupermarketek, önkiszolgáló boltok és hipermarketek forgalma 1,3 százalékkal nőtt, az egyes élelmiszerekre szakosodott üzleteké, így a zöldségeseké, henteseké, pékségeké és itallerakatoké viszont 3,1 százalékkal csökkent. A nem élelmiszereket árusító szektorban reálértéken 8,5 százalékkal ugrott meg a forgalom. Kiemelkedő, 31,8 százalékos mértékben nőtt az internetes áruházak és a postai megrendelések forgalma. A bútorok, háztartási gépek és építőanyagok kereskedelmi forgalma 15,4 százalékkal bővült. A textiláruk, ruházati cikkek, cipők és bőráruk kiskereskedelmi forgalmának értéke viszont 20 százalékkal csökkent.

A Destatis előrejelzése szerint az euróövezet legnagyobb gazdaságában 2020 egészében reálértéken 3,9 és 4,3 százalék közötti mértékben, nominális értéken pedig 5,1 és 5,5 százalék közötti mértékben bővülhetett a kiskereskedelmi forgalom.