2023 január 28

Érdemes lesz odafigyelni ma a Molra

molina2Sinka Csaba, a KBC Equitas elemzője nyitás előtt azt nyilatkozta, hogy a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken várható kedvező hangulat miatt a magyar piac is kevéssel a szerdai záróértéke felett nyithat.

Kiemelte, hogy a nap legfontosabb eseménye a Mol-t érinti majd: a magyar olajtársaság delegációja a horvát kormány képviselőivel tárgyal az INA jövőjéről. Így minden megjelenő hír befolyással lehet az árfolyamra, a reakciókat nehéz előre megjósolni – vélekedett.

Az FHB részvényekre kedvezően hathat, hogy Spéder Zoltán igazgatósági tag növelte részesedését, és már közel 20 százalékos befolyást szerzett a társaságban. Csütörtökön nem várható a kereskedést érdemben befolyásoló makrogazdasági adat – mondta az elemző.

Mezei Ákos, a Buda-Cash üzletkötője elmondta: a szerdai kedvező hangulat kitart a tőzsdén, ezért további erősödés jöhet a nap folyamán a budapesti börzén. Jól teljesíthet a vezető részvények közül az OTP, a Mol és a Richter – tette hozzá.

Falnak ütközött Budapest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,27 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 19 423,02 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 7,9 milliárd forint volt.

Csak az OTP bírta az iramot. A Mol ára 100 forinttal, 0,69 százalékkal 14 300 forintra csökkent, 775,5 millió forintos forgalomban. Az OTP 41 forinttal, 0,92 százalékkal 4481 forintra erősödött, forgalma 4,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 311 forintot ért, forgalma 173,7 millió forint volt. A Richter árfolyama 29 forinttal, 0,61 százalékkal 4751 forintra esett, forgalma 2,2 milliárd forintot ért el.

Rekordot döntöttek New Yorkban

Emelkedéssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde főbb mutatói, az S&P 500-as mutató minden idők legmagasabb záróértékét produkálta, miután az ország második legnagyobb pénzintézete, a Bank of America javuló eredményekről számolt be, és néhány kedvező nagyvállalati eredmény mellett biztató makrogazdasági adatok is érkeztek.

Nem számítanak nagy dobásra az elemzők

Az IG piackutató elemzői szerint kis erősödéssel nyithatnak a fontosabb nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója a FTSE-100 index 12 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 29 ponttal, a párizsi CAC-40 index 9 ponttal emelkedhet nyitáskor.