2023 január 29

Eltűnhetnek Havanna utcáiról az amerikai cirkálók

Az idei esztendő vége fontos változásokat hozott a kubaiak életében. Valóra válni látszik egy sor olyan intézkedés, amit a 2011-ben Fidel Castro helyét átvevő testvéröcs, Raul Castro hirdetett meg. Az akkori háromszáz pontos reform programból a mostani évfordulóra kettő jutott, s mindegyik nagyon fontos.

Egy peso lesz a szigetországban

Amint a Tőzsdefórum is beszámolt róla Kuba meg akarja szüntetni kettős valutarendszerét. Ez annyit jelent, hogy eltörölnék a kommunista országban az amerikai dollár árfolyamához kötött peso használatát. Marion Murillo elnökhelyettes a napokban jelentette be a kubai parlamentben, hogy meg fogják szünteti a konvertibilis peso-t. Eddig ugyanis kétféle pénz létezett a szigetországban, eltérő árfolyammal: egy a lakosság és egy a turisták részére.

A karibi államot érintő másik fontos bejelentés volt a napokban, hogy enyhítenek az autók behozatali szabályain Kubában. Az intézkedés előkészületei szintén az említett 2011-es reformok meghirdetéséhez köthetők. Mint ismeretes, Kubába Fidel Castro 1959-es forradalma óta, nem lehetett behozni, csak legfeljebb kivételes esetekben, új autókat.

2011-ig csak olyan autókat lehetett egyáltalán egymás között árusítaniuk a kubaiaknak, amelyeket a forradalom előtt hoztak be az országba. A Havannában cirkáló mintegy hatvanezer Chrysler, Ford, Chevrolet, Plymouth, Buick, autó matuzsálemnek persze megvolt a maga bája. Legalábbis a turisták részére. Úgy tűnik azonban, hogy a kubaiak, ha érvénybe lépnek a korlátozást feloldó szabályozások, nem nagyon ragaszkodnak majd az old timerekhez.

kubaautó1Eltűnhet az autókereskedelem feketepiaca

A ,,kubai nyitás”, mint a példák mutatják, lépésről lépésre valósul meg. Van azonban, a kubai autópiac frissítése mellett, másik praktikus oldala is az intézkedéseknek. Igazságtalan helyzet volt, hogy korábban csak ismert személyiségek, neves sportolók, művészek vásárolhattak újabb külföldi autókat. Az autókereskedelem feketepiacának virágzását segítette, hogy a kocsik adásvételéhez állami engedély volt szükséges. Ám arra sokszor évekig kellet várni, ami miatt hamar kialakult az engedélyek feketepiaca is.

A mostani intézkedésektől, amelyek a motorbicikliket és a kisteherautókat is érintik, sokat várnak a szigetország lakói. Még akkor is, ha tudják, ők személyesen nem hozhatnak be autókat. Arra továbbra is csak a kubai állam lesz jogosult.