2023 március 21

Elengedték a német nagyfogyasztóknak az áram pótdíját

Németország a megújuló energiaforrások fejlesztésének a finanszírozására az áramfogyasztásra kivetett pótdíjhoz (EEG-Umlage) hasonlóan az áram-hő kapcsolt energiatermelés finanszírozására is pótdíjat (KWK-Umlage) vet ki.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az áram-hő kapcsolt energiatermelés során az áramfejlesztés közben keletkező hőmennyiséget például távhőként, lakások fűtésére lehet hasznosítani, ami az energiahordozó hatékonyabb felhasználását jelenti. A német kormány a nemzetközi piacon versenyző nagy áramfogyasztó vállalatokat részben mentesítette a KWK-Umlage által jelentett plusz költség megfizetése alól.

Az Európai Bizottság tavaly október óta folytatott vizsgálatot annak megállapítására, hogy a mentesség mennyiben felel meg az unió versenyjogi követelményeinek. A vizsgálat során Németország több alkalommal is módosította az engedmény kondícióit és ennek köszönhetően a bizottság végül engedélyezte az eljárás alkalmazását.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„A vizsgálat megállapította, hogy a német kormány törekvései megfelelnek az uniós klímavédelmi céloknak és egyúttal belföldön egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak” – indokolta a döntést Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa.

Brüsszel Olaszországnak a megújuló energiaforrások és a kapcsolt energiatermelés támogatására alkalmazott, a némethez hasonló megoldását is engedélyezte. Az EEG-Umlage (Erneuerbare-Energien-Gesetz-Umlage) 6,88 cent, a kilowattóránként 29,16 centes áramdíj 23,6 százaléka, a KWK-Umlage (Kraft-Wärme-Kopplung-Umlage) 0,8 cent, az áramdíj 2,8 százaléka.