2023 március 22

El kellett hallgattatni

A hatóság arról tájékoztatott, hogy szombaton, helyi idő szerint késő este az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság déli részén, Izberbas városában élő bírót a lakása előtt lőtte le az ismeretlen elkövető.

Mint kiderült, a gyilkosnak, aki bekopogott Ahmed Radzsabov lakásába, a bíró felesége nyitott ajtót, és a merénylő kérésére kihívta férjét. Az ismeretlen több pisztolylövéssel végzett a bíróval. A nyomozók szerint a dagesztáni bírót foglakozása miatt ölhették meg.

Az év eleje óta ez már a második gyilkosság az észak-kaukázusi köztársaságban, amelynek igazságszolgáltatásban dolgozó személy, mégpedig ismert bíró lett az áldozata. Január 15-én Dagesztán legfelső bíróságának munkatársát ölték meg Mahacskalában. Magomed Magomedov bíróval is az esti órákban, a nyílt utcán végeztek. A bíró a kaukázusi köztársaságban működő bűnszervezetek tevékenységét feltáró ügyekkel foglalkozott.

Ugyancsak szombaton Haszavjurt járásban ismeretlen fegyveresek rendőrökre támadtak. A rendőrök két fegyverest megöltek.

Szombaton derült ki az is, hogy a Kurah nevű kistelepülésen egy orosz tanárnőt gyilkoltak meg. A 62 éves asszonyt vérbe fagyva, több késszúrással a testén találták meg házában.

 

Dagesztánban, valamint a többi Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban gyakoriak a hasonló gyilkosságok. A térség belügyi igazgatóságának február eleji tájékoztatása szerint a fegyveres csoportok támadásainak célpontjai elsősorban a rendőrség, továbbá a szélsőségesekkel, a terrorizmussal szembehelyezkedő társadalmi és vallási vezetők.

Csak januárban 18 terrorista cselekménynek minősített bűneset történt az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzetben, amelyhez 6 köztársaság  – Dagesztán, Ingusföld, Csecsenföld, Kabard- és Balkárföld, Karacsáj-Cserkeszföld, Észak-Oszétia – és a Sztavropoli terület tartozik.

A Kreml január végén hajtott végre cserét Dagesztán, az egyik legbékétlenebb kaukázusi köztársaság élén. Magomedszalam Magomedovot egyes értesülések szerint azért váltotta le Vlagyimir Putyin, mert Dagesztán korábbi elnöke keményen bírálta a rendvédelmi erőket, amelyek szerinte „nem normális módon” léptek fel a kaukázusi lázadókkal szemben.