Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Egyiptomi szövetséggel fékezné a bevándorlást az EU

Együttműködés

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint az unió segítséget nyújt az egyiptomi gazdaság modernizációja, a vállalkozói szellem, a beruházások, az energiabiztonság, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, a társadalmi fejlődés és a társadalmi igazságosság előmozdítása érdekében.

Az EU és Egyiptom megerősíti együttműködését a szomszédos országok stabilizálása érdekében és a humanitárius segítségnyújtás területén. A megállapodás szerint a felek szorosabban fognak együttműködni a biztonság megőrzéséért a terrorizmus elleni küzdelem területén, valamint a migrációs áramlások kezelésében is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Modern és demokratikus

A tanácskozás résztvevői szerint alapvető fontosságú egy olyan modern és demokratikus állam létrehozása, amely minden ember számára egyenlő mértékben nyújt előnyöket. Ezért leszögezték, hogy a demokrácia, az alapvető szabadság- és emberi jogok megteremtésén fognak dolgozni, összhangban az egyiptomi alkotmánnyal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal.

Federica Mogherini a tanácskozást követő sajtótájékoztatón hangot adott az Európai Unió aggodalmának az emberi jogok egyiptomi helyzetét illetően. A főképviselő kijelentette: fenntartható biztonság és stabilitás csak akkor érhető el, ha az emberi jogok teljes mértékben biztosítottak, megvalósulnak és támogatják azokat. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter a sajtótájékoztatón aláhúzta, Egyiptom elkötelezett a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.