2024 július 23

Lendületben a Raiffeisen

A térség adta meg a szükséges pluszt

Az RBI arra számít, hogy a második negyedévben nyeresége 365 millió euróra nő az egy évvel korábbi 125 millió euróról, az első fél évben pedig eléri az 585 millió eurót a tavaly első fél évi 236 millió euróval szemben – közölte előzetesen a vezető osztrák pénzintézet kedden. A bejelentést követően 4,8 százalékkal hat hetes csúcsra emelkedett a bankrészvény árfolyama.

Az eredmény ugrásszerű javulása elsősorban annak tudható be, hogy a közép-kelet-európai gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően az RBI-nek az első fél évben csak 75 millió euró céltartalékot kellett képeznie az értékvesztés után az egy évvel korábbi 403 millió euróval szemben.

Az RBI a könyvvizsgálói jelentés elkészülte után, augusztus 10-én teszi közzé a végleges eredménybeszámolót. Az RBI a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb bankcsoportja, a térség 14 országában van jelen, és mintegy 17 millió ügyfelet szolgál ki. A térségben 1986-ban Magyarországon nyitotta meg első leánybankját.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Csökkenés – General Motors

Az értékesítés visszaesése és egyszeri tételek miatt csökkent a General Motors profitja. A legnagyobb amerikai autógyár kedden bejelentette, hogy a második negyedévben nettó nyeresége 2,4 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi 2,8 milliárd dollárról. Az egy részvényre jutó eredmény 1,60 dollár volt az egy évvel korábbi 1,74 dollárral szemben. Az elemzők 1,69 dollárra számítottak.

Az árbevétel 37 milliárd dollárt tett ki, jóval elmaradt a Reuters 40,3 milliárd dolláros elemzői konszenzusától. A General Motors 770 millió dollár veszteséget számolt el európai üzletágának eladása után, indiai részlegének átszervezése és dél-afrikai érdekeltségének értékesítése kapcsán pedig 655 millió dollárt írt le.