Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Egy hónap múlva koppan a kalapács az állami földek fölött

Beruházási alapban gyűjtik majd a pénzt

A tárcavezető elmondta: az árverések hat megyében kezdődnek meg, az ezekben értékesítendő földparcellák adatait – például a helyrajzi számokat és a kiinduló árakat – várhatóan még csütörtök este nyilvánosságra hozzák a földalap honlapján.

Lázár János hangsúlyozta, a kormány az árveréseken szeretné a legjobb árat elérni. Az áron aluli értékesítést elképzelhetetlennek nevezte, mint fogalmazott, „nem fogjuk elkótyavetyélni a magyar állami vagyont”. Megjegyezte, hogy a befolyó pénzt egy beruházási alapba gyűjtik.

Kiszorítják a külföldieket

Arról is beszámolt, hogy a földvásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít. A húszéves futamidejű, kedvezményes hitel első tíz évében – a jegybank növekedési hitelprogramjának keretében – a kamat mértéke 1,95 százalék lesz, és a második tíz évben is kamattámogatott – hasonlóan 2 százalék körüli kamatozású – hitelt biztosít majd az MFB.

A kölcsön összege minimum 3 millió, maximum pedig 300 millió forint lehet. Akik haszonbérleti szerződéssel rendelkeznek az árverésre bocsátott föld esetében, azoknál a szükséges önerő mértéke 10 százalék, mindenki másnak 20 százalék – ismertette.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az MFB a Budapest Bankot bízta meg azzal, hogy a földhitelt minden földvásárlónak hozzáférhetővé tegye – fűzte hozzá a miniszter.

A földeladások indokaként Lázár János ismét kifejtette: fennáll a veszélye annak, hogy néhány év múlva külföldiek – Brüsszelen keresztül – megpróbálnak földet szerezni Magyarországon. A kormány szerint a termőföld megvédésének egyik eszköze az, ha lehetőséget biztosít a magyar földműveseknek földvásárlásra – mondta, hangsúlyozva: „Magyarország csatába kell, hogy szálljon a külföldiek földszerzésével szemben”.