2024 július 18

EB 2024 – Angliának fel kell kötnie a gatyát, nagy a magabiztosság Szlovákiában

Vasárnap Szlovákia Angliát fogadja a 16 között Gelsenkirchenben. Az Európa Bajnokság egyenes kieséses szakaszba jutás – nyolc év alatt a második – már nagy siker, de Szlovákia úgy érzi, hogy a sokat kritizált Gareth Southgate csapata ellen még többet kell elérnie.

Meglepetés Szlovák győzelem

Különösen igaz ez azután, hogy a torna nyitómeccsén meglepő 1-0-s győzelmet arattak az E csoport favoritjai, Belgium ellen. A mérkőzés után a szlovák játékosok a Macejko, Macejko című népszerű népdalra táncoltak és énekeltek együtt a Frankfurtban utazó szurkolók hatalmas csoportjával, akik között ott ültek a korábbi válogatott Martin Skrtel és Jan Durica is.

A kapus Martin Dubravka dicsérte a szurkolókat, „fantasztikusnak” nevezte őket, és elmondta, hogy a második félidőben még akkor is hallotta őket, amikor a belga lelátó előtt ült. Szlovákiának ismét sikerült a szurkolókat maga mellé állítani – és látni fogják, hogy van még egy küzdő óriás, akit ki lehet kapni.

Kezdeti bizonytalanság után nagy a magabiztosság az Európa Bajnoksággal kapcsolatosan

Francesco Calzona vezetőedző azzal viccelődött, hogy „senki egy eurót sem tett volna ránk a torna előtt”, de a csapat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és érdekes módon játszik. A Románia elleni 1-1-es döntetlen után Stanislav Lobotkát a szlovák média arról kérdezte, mit jelent a kieséses szakaszba jutás? „Azt, hogy még három napig itt leszünk, tehát három nappal rövidebb lesz a szabadságunk” – válaszolta tréfásan.

Szlovákia azonban úgy véli, ennél többre is képesek az Európa Bajnokság első egyenes kieséses szereplésükben.

Angliához hasonlóan a szlovák szurkolókat sem könnyű kielégíteni. Annak ellenére, hogy az ország a 2024 EB-vel együtt sorozatban harmadszor kvalifikálta magát az Eb-re, mégis akadtak kételkedők Calzona módszereivel kapcsolatban.

Mindig is nehéz dolga volt. 2022 nyarán Szlovákia kirúgta Stefan Tarkovic válogatott edzőt, és elkezdte keresni az utódját. A Szlovák Labdarúgó Szövetségnek nem volt elég pénze egy befutott név bevonzására. Így végül az olaszra esett a választásuk, aki az ország történetének első külföldi edzője lett.

Calzonára súlyos kritikák érkeztek, különösen a korábbi nemzetközi játékosok részéről, amiért korábban még soha nem dolgozott vezetőedzőként.

Azonban nagy név állt mögötte. Amikor Calzona Maurizio Sarri asszisztense volt, a Napolinál együtt dolgozott Marek Hamsikkal, a szlovák válogatott minden idők rekordbajnokával (138) és gólkirályával (26). Hamsik volt az, aki beajánlotta Calzonát a labdarúgó-szövetségnek, mielőtt végül szerződést ajánlottak neki. Miután Hamsik tavaly visszavonult, Calzona edzői stábjába került, és most az EB 2024-en asszisztenseként dolgozik.

A legfontosabb azonban az, hogy Calzona új játékstílust hozott. Megtartotta a csapat nagy részét, a selejtezők során a szlovák kezdőcsapat átlagéletkora majdnem 30 év volt. Ez a legmagasabb az Uefa 55 tagja közül, és azt kereste, hogyan lehetne a maximumot kihozni ezekből a játékosokból.