2024 május 30

Durva perköltséget fizethet az orosz milliárdos

Berezovszkij, aki szembefordult Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ötmilliárd dollár – 3,5 milliárd font – kártérítést követelt egykori üzlettársától és barátjától, a Chelsea londoni futballklub tulajdonosától. Keresete szerint Abramovics „fenyegetéssekkel” és „megfélemlítéssel” kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért.

Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését a londoni felsőbíróságtól, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt „politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért” kapta a cég létrehozása idején. A céget 2005-ben 13,1 milliárd dollárért végül eladták a Gazpromnak.

A londoni felsőbíróság augusztus végén elvetette Berezovszkij keresetét, és a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi lap bennfentes forrásainak beszámolója szerint Berezovszkijnak még százmillió font perköltséget is kiszámláztak, miután pervesztesként mindkét fél jogi költségeit neki kell állnia. A lap szerint ez volt az egyik legnagyobb értékre szóló kártérítési per, amely valaha is a brit igazságszolgáltatás elé került.

A milliárdos Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás vádjával köröznek, 2000-ben szökött Londonba, ahol brit politikai menedékjog oltalma alatt él, jóllehet Moszkva többször kérte kiadatását.