Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Drasztikus gázáremelést terveznek

Alekszandr Todujcsuk, a Naftohaz vezérigazgató-helyettese egy kijevi fórumon szerdán arról beszélt, hogy „még az idén újabb gázár emelésről születhet döntés, és nem kizárt, hogy az ipari fogyasztók és a lakosság ugyanannyit fizet majd az energiahordozóért”. A vállalati képviselő szerint ezt az elképzelést támogatja az energiaügyi minisztérium is.

Az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország képviselői pénteken Berlinben újraindítják a háromoldalú egyeztetést a gázárról. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy Kijev a maga részéről első körben hajlandó lenne egyeztetni az Oroszországból importálandó földgáz „ideiglenes piaci áráról”.

Ukrajna és Oroszország között tavasszal robbant ki árvita, miután a Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel (ezer köbméterenként) az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Kijev nem volt hajlandó elfogadni az áremelést és nem fizetett.

A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért.

Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői áprilistól június közepéig tárgyaltak a gázárról, de a háromoldalú egyeztetések eredménytelenek maradtak.