2023 január 31

Draghi lépésére figyelnek a piacok

Elemzők valószínűtlennek tartják, hogy a kormányzótanács változtatna az irányadó kamaton vagy monetáris eszközrendszerén, de a jövőre nézve valamilyen iránymutatást várnak Mario Draghitól, az EKB elnökétől.

Draghi többször hangsúlyozta, hogy az EKB az euróövezeti gazdasági fellendülés támogatása, a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások ösztönzése érdekében mindaddig kitart a laza monetáris politika mellett, ameddig azt szükségesnek látja és mandátuma keretein belül minden rendelkezésére álló eszközt igénybe is vesz.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az EKB legutóbb márciusi kamatdöntő ülésén hozott monetáris ösztönző intézkedéseket. Így 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette irányadó kamatát, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra bővítette, mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított kamatot, továbbá kiterjesztette kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.

A mai ülést nem az EKB székhelyén, Frankfurtban, hanem Bécsben tartják.