2024 február 28

Daimler és Nintendo – a kis és a nagy nyertes

Szerény emelkedés

A második negyedévben a Daimler AG. nyeresége az egy évvel korábbi 2,45 milliárd euróról 2 százalékkal 2,51 milliárd euróra emelkedett, a 7 százalékkal magasabb, 41,16 milliárd eurós értékesítési árbevétel után. Az adó előtti eredmény 15 százalékkal 3,74 milliárd euróra emelkedett. Az elemzők ezzel szemben 3,81 milliárd euró működési eredményre és 2,53-2,61 milliárd euró nettó nyereségre számítottak.

A Daimler részvénye mínuszban kezdett szerdán, dél felé azonban már csekély, 0,07 százalékos nyereségre tett szert. A Daimler Mercedes-Benz üzletága 9 százalékos növekedéssel elért 595 ezres darabszám szerinti eladásaival a valaha legjobb három hónapját teljesítette az idei második negyedévben. A működési eredmény is negyedéves rekord 2,4 milliárd euró lett, 70 százalékkal magasabb az előző évinél. A tavalyi második negyedévi eredményt azonban 440 millió eurós költség terhelte meg a Takata légzsákok visszahívása miatt. A haszongépjármű üzletágban viszont a működési eredmény 13 százalékkal csökkent. A Daimler nyeresége jelentős növekedését jelezte előre az idénre.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Nintendo-nak viszont bejött

A japán cég szerdán azt közölte, hogy az idei második negyedévet 21,26 milliárd jen (190 millió dollár) adózott eredménnyel zárta a tavalyi év azonos időszakában elért 24,53 milliárd jen veszteség után. A csaknem 128 éves múltra visszatekintő vállalat működési nyeresége 16,21 milliárd jen volt a tavalyi 5,13 milliárd jen működési veszteség után.

Az eladások csaknem két és félszeresére, 154,07 milliárd jenre emelkedtek a második negyedévben éves szinten. Az eredményjavulás oka a Switch játékkonzol és a hozzá tartozó szoftverek növekvő eladása. A kiotói központú játékóriás eredménye azt jelzi, hogy az idei üzleti évben trendfordulóhoz érkezett: több év kedvezőtlen eredményei után – amit a Switch elődje, a Wii U iránti gyenge kereslet okozott -, az idén újra javuló teljesítményről számolhat be a vállalat.

A Nintendo továbbra is 45 milliárd jen adózott eredménnyel és 750 milliárd jen eladással számol az idei üzleti évben. A japán vállalat az április-júniusi időszakban 1,97 millió Switch konzolt értékesített, és 2017-re továbbra is összesen mintegy 10 millió konzol eladását tervezi.

A Switch konzol márciusi piacra dobása óta nagy siker, a vállalat alig tud a piaci keresletnek megfelelő mennyiséget gyártani, döntően a nagy japán, európai és amerikai igények miatt.