2023 december 10

Csúcson a munkanélküliség a lengyeleknél

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerdán azt közölte, hogy a decemberi ráta 6,2 százalékra emelkedett a novemberi 6,1 százalékról. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett elemzők is 6,2 százalékos decemberi munkanélküliséggel számoltak. A regisztrált munkanélküliek száma novemberhez képest decemberben 20 ezerrel, 1 millió 46 ezerre emelkedett.

Egy évvel korábban 2019 decemberében alacsonyabb, 5,2 százalék volt a munkanélküliség Lengyelországban. A tavalyi mélypont 5,4 százalék volt, amit márciusban jegyeztek fel, a legmagasabb ráta pedig a decemberi, 6,2 százalék. A lengyel gazdaságot sem kerülték el a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai. A hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal csökkent a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben még 2 százalékkal nőtt. A harmadik negyedévben 1,5 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye éves szinten.

A kormány várakozása szerint a GDP tavaly 4,6 százalékkal csökkent. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint a lengyel GDP idén 2,7 százalékkal, 2022-ben pedig 5,1 százalékkal nő.