2023 március 23

Családi cégek hajthatják fel a hozamot

A hosszú távú tervezésen van a fókusz

A családi vállalatok gazdasági jelentősége nemcsak Magyarországon, de világszerte egyre meghatározóbb.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

„Mivel ezeknél a cégeknél a családi vagyon továbbörökítésének záloga csak egy fenntartható, stabilan működő vállalkozás lehet, ezért az utódok gyakorlatilag az anyatejjel szívják magukba a fenntartható növekedés szemléletét. A rövid távú gyors profitrealizálás helyett a hosszú távú tervezésen van a fókusz” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

„Az erős tulajdonosi jelenlét a menedzsmentet is áthatja, és arra ösztönözheti, hogy hosszú távú szemlélettel dolgozzon, ne kezdjen rövid távú érdekek motiválta pénzügyi kalandokba. Mindez befektetőként nézve ott válik izgalmassá, amikor a konkrét pénzügyi eredményeket nézzük. Hiszen ez a családi-tulajdonosi szemlélet a vállalatok eredményessége és stabil növekedése szempontjából is jól tetten érhető. A német tőzsde családi vállalatokat magába foglaló indexe például jól láthatóan rendre meghaladja a teljes index növekedését” – hangsúlyozta ki Zobor Zsuzsanna.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Izgalmas befektetési történet

A K&H prémium ráadás generációs vállalatok származtatott alap most első alkalommal olyan többgenerációs tőzsdei cégek teljesítménye után nyújt részesedést, amelyeknél az alapító vagy annak családja továbbra is aktív részt vállal a vállalkozás életében. Ilyen például a BMW, a Volkswagen vagy a Swatch.

A befektetési alap további különlegessége, hogy a részvénypiacok pozitív vagy negatív teljesítményén felül is egy kis ráadást biztosít, így kiváló alternatívát jelenthet azoknak a megtakarítóknak, akik egyébként tiszta részvénybefektetésre is nyitottak lennének.

A „ráadásnak”, vagyis a feltételes minimum hozamnak köszönhetően a jó teljesítményhez a részvényeknek nem kell újabb és újabb csúcsokra törniük, ha a mögöttes részvénykosár teljesítménye egy kicsit is emelkedik az 5 év 1 hónapos futamidő végéig, az alap már 16 százalék hozamot biztosít.