2024 május 30

Csaknem 95 milliárdos többletet ért el az államháztartás

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiány a júliusi többlettel 816,8 milliárd forintra csökkent, de jóval meghaladta a tavalyi 464,8 milliárd forintos deficitet – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közzétett előzetes jelentéséből.

Az államháztartás helyzete stabil

A központi költségvetés 843,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 81,8 milliárd forintos deficittel zárták az év első hét hónapját, az elkülönített állami pénzalapok pedig 108,7 milliárd forintos többletet értek el.

Az államháztartás helyzete stabil, az európai uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél továbbra is teljesíthető – hangsúlyozták.

A közlemény szerint a bevételek közül az előző évhez viszonyítva érdemben emelkedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok. Ezen felül az idei adatokban jelentek meg a termőföld-értékesítésből származó bevételek is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Több volt az uniós támogatás

A kiadási oldalon az uniós projektekhez kapcsolódó kifizetések elérték a 1090 milliárd forintot, míg az előző év azonos időszakában ez az összeg 601,7 milliárd forint volt. Az uniós támogatások hazai kifizetésénél és elszámolásánál Magyarország olyan szabályrendszert állított fel, amely leginkább a forrásfelhasználásra jogosult vállalkozásoknak és szervezeteknek kedvez.

Ezért a projektek megvalósításának mielőbbi megkezdése és sikeres befejezése érdekében a kifizetéseket a magyar költségvetés megelőlegezi, ami nemzetgazdasági szempontból is számos előnnyel jár – emelte ki a tárca közleménye.

Arról is beszámoltak, hogy a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a foglalkoztatottak számának és a keresetek növekedésével párhuzamosan az adóterhek csökkentése mellett is stabilitás jellemzi az államkasszát.

A tárca augusztus 21-én közli majd a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről.