2023 március 21

Célegyenesben a tárgyalások

Úgy fogalmazott: „az elkövetkező néhány óra meghatározza majd az ország jövőjét”. Szintén pénteken, közép-európai idő szerint dél körül jelentette be a ciprusi elnöki hivatal, hogy megállapodás született Görögországgal a ciprusi bankok görögországi leánybankjainak értékesítéséről.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnöknek Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel folytatott egyeztetései után az elnöki hivatal közleményt adott ki, amely szerint a ciprusi bankok görögországi leányvállalatainak értékesítése „az adott körülményekhez képest a legkedvezőbb feltételekkel történik meg”.

Ciprusban azt követően alakult ki politikai és gazdasági bizonytalanság, hogy a törvényhozás kedden elutasította az euróövezeti mentőcsomag azon feltételét, hogy a ciprusi kormány a bankbetétek egyszeri megadóztatásával járuljon hozzá az ország kimentését célzó program költségeihez.

A nicosiai kormányzat most azon dolgozik, hogy egy B-tervvel álljon elő a nemzetközi hitelezők számára, hiszen mentőcsomag hiányában az Európai Központi Bank hétfőn leállítja a ciprusi bankok likviditásfolyósítását.

Aggodalmat okoz ugyanakkor a piacokon, hogy sikertelenül zárultak a pénzügyminiszter tárgyalásai az orosz kormánnyal. Az esetleges pénzügyi támogatáson túl a ciprusi kormány egy korábbi, Oroszországtól kapott hitel futamidejének meghosszabbításáról tárgyalt.