2024 július 13

Búcsút mondhatnak a spanyolok a bóvlinak

Egy lépésre a céltól

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy hosszú távú spanyol szuverén adósbesorolását az eddigi „BBB”-ről egy fokozattal „BBB plusz”-ra javította, stabil kilátással. Az új spanyol államadós-osztályzat már csak egy fokozattal marad el az elsőrendű „A” kategóriától.

A Standard & Poor’s a felminősítés indoklásában kiemelte, hogy Spanyolország 2010 óta két munkapiaci reformprogramot is végrehajtott, és ez javította a szolgáltatási és az exportszektor versenyképességét. A cég ennek alapján – reálértéken – évente átlagosan 2,7 százalékos spanyol gazdasági növekedéssel számol a 2015-2017 közötti időszakban.

Ez javított előrejelzés, a hitelminősítő eddig ugyanis erre az időszakra évi átlagban 2,2 százalékos növekedési ütemeket jósolt a spanyol gazdaságban. A Standard & Poor’s számításai szerint ennek alapján, nominálértéken számolva az idén 3,8 százalékos, a következő években 4 százalék feletti növekedési ütemek várhatók a spanyol gazdaságban. A hitelminősítő kiemeli, hogy nominálértéken a spanyol hazai össztermék (GDP) évente átlagosan 0,9 százalékkal csökkent a 2011-2014 közötti időszakban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Európaitól eltérő irány

Az S&P hangsúlyozza, hogy prognózisait arra a feltételezésre építi, hogy a központi spanyol kormány és a tartományi kormányzatok közötti feszültségek fokozatosan enyhülnek, és Katalónia Spanyolország része marad. Ha Katalónia mégis elszakadna Spanyolországtól, az gyengítené a spanyol adósminőségi mutatókat, köztük az egy főre jutó GDP-értéket, a külső fizetési pozíciót, a kormány pénzügyi helyzetét, és az általános spanyol hitelképességet – áll a Standard & Poor’s pénteki elemzésében.

Az utóbbi időszakban ellentétes irányú hitelminősítési döntések születtek az euróövezet nagy gazdaságaival kapcsolatban, jelezve a széttartó növekedési folyamatokat. A minap a Moody’s Investors Service leminősítette Franciaország – Németország után a második legnagyobb eurógazdaság – államadós-osztályzatát, „Aa1”-ről egy fokozattal „Aa2”-re.

A Moody’s a lépést elsősorban azzal indokolta, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásai folyamatosan gyengék, és várhatóan az évtized végéig nem is javulnak. A hitelminősítő szerint ezt részben a francia gazdaság versenyképességének és növekedési potenciáljának a globális pénzügyi válság óta tartó eróziója okozza. A Moody’s számításai szerint a francia gazdaság potenciális éves növekedése középtávon legfeljebb 1,5 százalék.